Hisap rokok = makan racun + babi?


Assalamualaikum....

Umumnya mengetahui bahawa rokok mengandungi bahan yang sangat berbahaya seperti TAR, NIKOTIN dan KARBON MONOKSIDA.  Malah asap rokok mengandung lebih kurang 4,000 bahan kimia yang 200 antaranya BERACUN dan 43 jenis lainnya menyebabkan KANSER bagi tubuh manusia.

Juga dikatakan Yahudi Zionis mempunyai kilang rokok yang besar tetapi pemerintahnya melarang rakyat Yahudi Zionis menghisap rokok kerana rokok merupakan sebagai alat mereka untuk melemahkan bangsa lain di dunia ini selain dari pada menjana ekonomi negara haram Israel.


Berikut adalah penerangan tentang tiga bahan utama dalam rokok :

TAR :

Mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia yang diketahui menjadi penyebab kanser (karsinogen). Bahan seperti benzopyrene iaitu sejenis policyclic aromatic hydrocarbon (PAH) telah lama disahkan sebagai agen yang memulakan proses kejadian kanser.


NIKOTIN 

Seperti najis dadah heroin, amfetamin dan kokain, bertindak balas di dalam otak dan mempunyai kesan kepada sistem mesolimbik yang menjadi punca utama penagihan. Sindrom ketagihan terhadap nikotin yang ditunjukkan dengan gejala gian, tolerans dan tarikan, adalah mungkin lebih hebat berbanding najis dadah. Malah daripada kajian saintifiknya nikotin itu juga sejenis najis dadah, sepertimana yang telah diiktiraf oleh dunia perubatan. 

Seseorang yang kehabisan rokok kadangkala berkelakuan seperti mengalami gangguan akal dan dalam keadaan yang amat tertekan sekali. Oleh itu terlalu sukar untuk sesiapa yang telah terjerat dengan ketagihan merokok, meninggalkan tabiat itu untuk selamanya, kecuali dengan ikhtiar yang serius dan kehendak Allah jua.

Nikotin turut menjadi punca utama risiko serangan penyakit jantung dan strok. Hampir satu perempat mangsa pesakit jantung adalah hasil punca dari tabiat merokok. Di Malaysia, sakit jantung merupakan menyebab utama kematian sementara strok adalah pembunuh yang keempat.


KARBON MONOKSIDA

Merupakan gas beracun yang biasanya dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. Gas ini menjejaskan bekalkan oksigen ke tisu-tisu hingga ianya menjadi terencat dan akhirnya boleh menyebabkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%.

Apabila racun rokok itu memasuki tubuh manusia ataupun haiwan, ianya akan membawa kerosakkan pada setiap organ disepanjang laluannya, iaitu bermula dari hidung, mulut, tekak, saluran pernafasan, paru-paru, saluran penghazaman, saluran darah, jantung, organ pembiakan, sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing, iaitu apabila sebahagian dari racun-racun itu dikeluarkan dari badan.Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts