Resipi pembuatan cendol di rumah


Cendol ialah sejenis minuman pencuci mulut yang boleh dijumpai di negara-negara Asia Tenggara.

Di Malaysia, sesetengah pembuat cendol telah menghasilkan cendol selama tiga generasi sejak 1920-an sehingga sekarang, satu tempoh kurang lebih 97 tahun. Cendol sangat digemari masyarakat Malaysia kerana cuaca dan iklim negara Malaysia yang panas.

Bahan yang anda perlukan :

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 sudu air kapur makan/sireh
2 gelas air daun pandan.
1 besen air batu

Cara membuat :

1. Daun pandan dikisar dan airnya digunakan untuk membancuh kedua jenis tepong yang dicampur dengan air kapur.

2. Bancuhan itu dijerang atas api yang tidak terlalu besar, sentiasa dikacau sehingga likat.

3.  Sediakan sebuah besen yang berisi air batu. Jika anda punya peralatan untuk membentuk cendul, gunakannya, kalau tidak memadai jika masukkan adunan yang dah pekat likat dan kental itu ke dalam plastik tahan panas, kemudiamnya gunting hujungnya dan picitkan ke dalam besen yang air batu tadi.

4. Selepas selesai, ianya boleh disimpan dalam peti sejuk dan digunakan berulang-berulang selagi masih ada.

Related Posts:

  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More
  • Resipi Pembuatan Belacan Bahan dan cara penyediaan : 1) Ikan, udang kecil atau udang geragau (boleh campur) disiang dan dibersihkan dicampur dengan garam dgn nisbah 20% dan digaul rata. 2) Letakkan adunan bergaram itu ke dalam nyiru dan dirat… Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Cara membuat lobak asin Bahan-bahan : -1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong) -Garam kasar - 200 gm -Cuka mkn - 1/2 cwn -Gula 250 gm Cara membuat : 1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam 2. Ramas garam dengan lobak hingga rata 3. … Read More
  • Cara membuat ikan pekasam Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat sendiri ikan pekasam. Boleh menjadi perusahaan dan perniagaan kecil-kecilan di rumah. Tak perlu modal duit yang besar atau kedai.  Untuk memasarkannya, terpulang pada id… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan