Video pidato umum DSAI Di Universiti Malaya

 

Pada 27 Oktober 2014, Dato' Seri Anwar Ibrahim telah hadir ke perkarangan pintu masuk Universiti Malaya untuk memberi pidato atas jemputan Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya.  

Terdahulu pihak Universiti menutup tiga pintu utama pusat pengajian tinggi itu bagi menghalang Anwar berucap di dalam kawasan pusat pengajian termasuk membenarkan kakitangannya pulang seawal jam 4 petang dengan memberi alasan terdapat masalah berkaitan bekalan elektrik.

Sehingga jam 7 malam, kawalan di beberapa pintu utama diperketatkan dengan semua kenderaan masuk diperiksa.

Walaupun hujan, namun lebih 200 orang yang kebanyakannya terdiri daripada pelajar membanjiri pintu utama Universiti Malaya bagi menunggu ketibaan Anwar sambilmendengar ucapan daripada beberapa pemimpin pelajar.

Ikon kebebasan mahasiswa, prof Azmi Sharom kemudian dilihat berbincang dengan Timbalan Naib Canselor bagi membenarkan mahasiswa yang berada di dalam untuk keluar menyertai program pidato tersebut.

Pelbagai perkara yang disebutkan dalam pidato beliau terutamanya berkenaan dengan kepentingan negara dan masyarakat madani di Malaysia.

Untuk makluman semua, melalui sumber dalaman, TIADA sebarang kerosakkan pagar atau harta benda di Universiti Malaya yang rosak akibat dari penyertaan ribuan mahasiswa dan mahasiswi universiti berkenaan. Telah ada pelbagai fitnah dan pembohongan serta provokasi disebarkan di media sosial di internet pada malam pidato ini.

Berikut adalah video dari rakaman Media Rakyat semasa malam pidato Dato' Seri Anwar Ibrahim di Universiti Malaya :
Ketika Dato' Seri Anwar Ibrahim mendapat undangan untuk pelbagai majlis di luar negara, beliau boleh sahaja mengambil tindakkan untuk mendapatkan suaka politik dari negara-negara yang menjemput beliau memberikan syarahan atau ceramah, namun demi menegakkan kebenaran, beliau sanggup mengambil risiko dipenjarakan apabila pulang ke Malaysia


**Saya tidak mendapat apa-apa bayaran dengan menerbitkan artikel ini seperti mana blogger upahan yang cari makan dengan memfitnah dan mencaci orang lain. Saya menaip atas kepercayaan saya bahawa Dato' Seri Anwar Ibrahim adalah mangsa politik.

**Saya juga tidak nafikan bahawa kerajaan ada melakukan beberapa perkara yang bermanfaat untuk rakyat namun sebilangan seteru politik kepada DSAI berasa irihati terhadap apa yang dimiliki oleh beliau.

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts