10 kebaikkan seorang wanita yang bertudung (hijab)


Salah satu kewajiban seorang wanita / perempuan ialah menutup aurat. Dengan menggunakan tudung, aurat seorang wanita akan tertutup. Maka dari itu, mahu atau tidak, wanita harus menggunakan tudung. Kalau pun awalnya kita merasa terpaksa, tapi hal itu akan terbiasa bila kita berterusan menggunakannya.

Apabila Allah SWT memerintahkan sesuatu mesti ada manfaat dan sebab yang memberi kebaikkan kepada kita. Begitu pula dengan penggunaan tudung (hijab) ini. Antara 10 kebaikkan bagi seorang wanita yang mengenakan jenis tudung yang mengikut syariat Islam ialah :

1. Rambut muslimah yang bertudung terlindung dari sengatan panas matahari dan terlindung dari debu serta polusi. Sehingga ketika tudung nya dibuka, rambutnya tampak selalu bersinar. Rambut indahnya hanya diperlihatkan untuk orang-orang yang berhak melihatnya.

2. Terjaga dari pandangan nakal. Muslimah yang bertudung tidak mempamirkan terus tubuhnya, kecuali muka dan telapak tangan. Oleh karena itu, lelaki pun terbatas memandangnya.

3. Lelaki akan merasa segan menggoda apalagi mempermainkannya. Biasanya, lelaki segan mendekati  wanita berjtudung, kecuali kalau peluang itu diciptakan oleh wanita itu sendiri.

4. Termotivasi untuk terus menuntut ilmu dan mengamalkannya.¬ Muslimah yang bertudung merasa dirinya menjadi alat ukur kebaikan dan kesuksesan. Tuntutan ini sangat bagus karena memacu dirinya untuk senantiasa berlomba meraih prestasi, kebaikan, dan sekuat mungkin menghindari kesalahan-kesal¬ahan yang dapat mencemarkan nama baik Islam oleh perbuatan dosa dan tercela.

5. Terjaga kehormatannya. Wanita berjtudung akan selalu menjaga kehormatannya seiring dengan ilmu yang dimilikinya. Kerana mereka mengetahui dan dapat membezakan kelakuan yang harus dilakukan dengan perilaku yang harus dihindari. Wanita bertudung dan berilmu merasa selalu diawasi Allah dari segala kemaksiatan.

6. Jika Anda tergesa-gesa harus keluar rumah dalam keperluan mendadak, darurat dan Anda tidak sempat sama sekali buat mendandani wajah maka menggunakan tudung, secara automatiknya pemakaian tudung merupakan penyelesaian terbaik. Ini berlaku juga pada masa ada yang tamu datang dan kita perlu segera untuk membukakan pintu.

7. Jika perempuan yang ingin memberikan susu badan pada bayi di tempat umum, Insya Allah dengan tudung perempuan dengan bebas  memberikannya di tempat umum kerana aurat perempuan yang tertutup dengan tudung berkenaan.

8. Jika Anda memiliki kelemahan dari rambut, tudung sebagai penutup aib tersebut. Anda tetap percaya diri dan penuh semangat.

9. Terhindar dari godaan untuk bersikap gedikl dan tidak sopan, biasanya tudung mampu menjadi alat pengawalan keperibadian perempuan yang menggunakannya.

10. Sangat dihormati dan dihargai oleh jantina yang berlawanan jenis disekitar anda. Lelaki akan merasa segan dan malu untuk mengganggu anda.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts