Resepi kuih lapis



Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi kayu
  • 1 cawan gula pasir
  • 600ml santan pekat
  • 800ml air
  • sedikit garam
  • 1 sudu teh esen ros
  • 1 atau lebih pewarna (mengikut citarasa masing-masing)

Cara-cara membuat :

1. Masukkan tepung beras,tepung gandum,gula, garam,santan dan air dalam sebuah mangkuk. Gaul hingga adunan sebati. Tapiskan supaya adunan tidak bergentel.

2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.. untuk contoh resepi ini, menggunakan warna merah dan warna sebahagian lagi ialah warna asal adunan.

3. Panaskan loyang dalam pengukus. Tuangkan dua senduk adunan merah ke dalam loyang yang telah disapu sedikit dengan minyak masak agar adunan senang dikeluarkan nanti. Seeloknya menggunakan lipatan daun pandan semasa menyapu minyak pada loyang atau acuan. Kukus lebih kurang selama 10 minit.

4. Tuangkan pula adunan yang bewarna asal, juga kukus selama 10 minit. Buat berselang-seli hingga adunan habis. Pastikan anda mengelapkan penutup kukus setiap kali hendak menutupnya semula supaya adunan tidak terlalu berair dan lembab.

5. Apabila kuih telah masak,angkat dan sejukkan.

*********^^^^^^^^*********^^^^^^^^*********

*Untuk menekap bentuk pada kuih lapis, gunakan apa sahaja bentuk acuan tetapi hendaklah menyapu sedikit minyak masak pada acuan supaya nanti mudah untuk di keluarkan. Ataupun potong sahaja seperti biasa.

**Resepi sama tetapi adakalanya rasa yang berlainan. Ini kerana atas beberapa faktor iaitu :

- jenis atau jenama tepung yang digunakan.
- jensi santan sama ada santan yang diparut dan diperah dari kelapa atau santan dari dalam kotak yang "ready made".
-"air tangan" adalah berbeza antara satu dengan lain. Istilah air tangan ini dalam fahaman yang mudah ialah bakat dan kemahiran anda membuat sesuatu pekerjaan.



Klik gambar di atas

Related Posts:

  • Resepi Popia Simpul (serunding udang kering)   Popia simpul merupakan antara makanan ringan yang agak popular di kalangan masyarakat Melayu dan mungkin juga di kalangan rakyat Malaysia yang lain. Ianya biasa di makan pada waktu-waktu minum petang dan tempahan p… Read More
  • Resepi Telur Rebus Berdaging Pada kali ini saya kongsikan pula resepi mudah sebagai lauk sampingan makan tengah hari atau malam anda, dengan menggunakan bahan dari keluaran syarikat RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD. TELUR REBUS BERDAGING A:  5 … Read More
  • Resepi Pasta Bakar Bahan-bahan  (hidangan untuk 5 atau 6 orang)  : 250 g pasta (makaroni, rigatoni atau chifferi) 300 g daging cincang 2 ulas bawang putih – dicincang halus 1 ulas bawang merah – dicincang halus 1 biji lo… Read More
  • Resepi Spaghetti Carbonara Bahan-bahan (untuk hidangan  5 ke 6 orang) : 500 g spaghetti 3 ulas bawang putih 5 biji telur 1/2 cawan Parmesan cheese 1/2 cawan double cream 1 sudu kecil lada hitam 1 sudu kecil garam 1 sudu besar parsley flakes … Read More
  • Resepi Bubur Talbina (Barli) Diriwayatkan daripada Aisyah isteri Nabi r.a katanya: “Apabila ada keluarganya yang meninggal dunia, para wanita berkumpul. Kemudian setelah mereka beredar kecuali keluarga dan orang-orang tertentu, beliau menyuruh un… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan