Malaysia ada dalam senarai lokasi bogel?


Amalan hidup berbogel atau "Nudism" atau "Naturism" ialah satu cara hidup sebilangan manusia yang berada dalam suasana kelompok mereka yang berfikiran terlalu terbuka atas alasan untuk merasai dan menikmati kehidupan yang lebih asli dan rapat dengan alam sekitar.

Naturism atau hidup telanjang adalah pergerakan budaya dan politik yang mengamalkan , membela dan mempertahankan kebogelan sosial swasta dan dalam di khalayak ramai. Ia juga boleh merujuk kepada gaya hidup berdasarkan peribadi, keluarga dan / atau hidup telanjang sosial.

Beberapa istilah lain "kebogelan sosial", "kebogelan awam", "berenang telanjang", "berjemur ", dan baru-baru ini , "bebas pakaian" telah dicadangkan sebagai istilah alternatif bagi naturism , tetapi tiada telah mendapati orang ramai secara meluas yang sama diterima sebagai yang lebih tua istilah " naturism " dan (dalam banyak Amerika Syarikat) "hidup telanjang".

Falsafah naturist mempunyai beberapa sumber, banyak yang boleh dikesan kembali ke kesihatan dan kecergasan abad ke-20 falsafah awal di Jerman dan England , walaupun konsep alam semula jadi dan mewujudkan kesaksamaan mempunyai akar yang lebih mendalam . 


Dari Jerman idea merebak ke seluruh Eropah dan Amerika Utara dan di luar di mana rangkaian kelab maju. Model naturism Jerman adalah untuk menggalakkan keluarga naturist dan sukan rekreasi, dengan Persatuan Jerman untuk Kebudayaan Badan Bebas ( DFK ) menjadi ahli Jerman Olimpik Sukan Persekutuan ( DOSB ).

Naturism Perancis dibangunkan atas dasar kompleks percutian yang besar . Ini seterusnya mempengaruhi Quebec dan Amerika Syarikat. Satu perkembangan yang berikutnya adalah naturism pelancong , di mana resort perkempulan hidup telanjang akan dibina untuk menampung pelancong perkempulan hidup telanjang , tanpa apa-apa asas tempatan. Konsep ini adalah yang paling ketara di Caribbean. Namun begitu, aktiviti naturist paling berlaku di kelab-kelab naturist tempatan, terutamanya di negara-negara Barat.


Sebagai alternatif, orang yang berminat dalam bogel sosial boleh menghadiri pakaian- percuma pantai dan lain-lain jenis acara perkempulan hidup telanjang ad- hoc. Di tempat-tempat ini, para peserta biasanya tidak perlu milik kelab naturist .Sesetengah orang naturism bersekutu dengan erotisme , walaupun ramai naturists moden dan organisasi naturist berhujah ia tidak perlu . Orang ramai meletakkan dan media sering menggampangkan hubungan ini.

Berikut adalah maklumat yang diambil dari wikipedia berkenaan tentang Nudism di Malaysia :
  • Outdoor nudism in Malaysia is illegal. However most are closet and in-door nudists.
  • Malaysian nudists are conservative.
  • Nudists are mostly located in Kuala Lumpur (KL).
  • There is 1 clothing-optional gay-friendly resort in Hulu Langat,KL.
  • Some nude hiking events to Mt Cheras have been organised by Albёrt Yăm. He assisted shy nudists to move out to appreciate and relax in the natural outdoor environment.
  • Malaysia has many beautiful and quiet places. The islands and waterfalls are the more popular places for discreet nudists.
  • A "Malaysia Nudism Website" was set up in 2010, the objective has been to bring all the Malaysian nudists together.
  • updated info as at 21/08/2013

 Komen :

- selain daripada isu murtad, isu "nudism" perlu diambil perhatian serius oleh pihak pemerintah kerana ia juga mampu merosakkan akidah dan moral rakyat di Malaysia.

- inikah hasilnya setelah lebih 50 tahun merdeka dan telah memerintah negara atas tiket "negara Islam"?

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts