Bola Sepak / Piala Suzuki AFF : Raja: Kami lebih bersediaTiket dan ketua Jawatankuasa Gates Datuk S. Sivasundaram (kiri) dan FAM pembantu setiausaha Ahmad Fuad Daud dengan Suzuki tiket final Piala AFF yang akan dijual di Stadium National Bukit Jalil  dan Kedutaan Besar Indonesia esok.

Jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal tidak percaya pada statistik dan keputusan dahulu. Bekas pemain antarabangsa Malaysia itu hanya berfikir situasi semasa.  Kekalahan 5-1 pada Indonesia dalam perlawanan pembukaan Piala Suzuki peringkat kumpulan A di Jakarta tidak mengganggu dia dan pemainnya.

Pasukan Malaysia akur dengan kekalahan memalukan  itu, tetapi dengan peluang yang ada, mereka bangkit semula untuk mencapai peringkat akhir untuk bertemu Indonesia.

Kedua-dua pasukan, bagaimanapun, pasti akan berada dalam suasana yang mendebarkan hati di peringkat akhir kerana selama ini tidak ada dari mereka telah memenangi gelaran. Indonesia telah kalah dalam finalis tiga kali (2000, 2002, 2004) sementara
itu Malaysia hanya membuat penampilan pertama di final dalam edisi perdana tahun 1996, di mana Malaysia dikalahkan 1-0 oleh Thailand.

Saya tidak percaya statistik, walaupun adakalanya statistik penting tetapi saya lebih suka untuk menjalankan tugas saya tidak didasarkan pada pencapaian mereka," kata Rajagobal di Wisma FAM di Kelana Jaya kelmarin.

"Walaupun, Indonesia memiliki "track record" yang baik di Piala Suzuki dengan menjuarai kejohanan sebanyak 5 kali, banyak yang tidak menyedari bahawa mereka bermain di halaman sendiri. Mereka secara praktikal belum teruji di luar Jakarta.


Sementara itu kita telah bermain di Jakarta dan Hanoi dan walaupun bermain perlawanan di luar negara, kami telah berjaya mencapai peringkat akhir. Pemain saya lebih bersedia untuk menahan semua rintangan dalam perlawanan luar kawasan kerana mereka telahpun mengalaminya....

~ untuk artikel penuh, sila klik pautan berikut :  Newstraitstimes
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts