Resipi Oden Malaysia



Masyarakat Jepun biasanya akan menikmati "Oden" ketika musim sejuk. Ia merupakan makanan tradisi yang terdiri daripada bahan-bahan seperti telur rebus, lobak daikon, konnyaku dan kek ikan yang diproses dan distew dalam sup soya dashi yang ringan. 

Bahan-bahan adalah berbeza mengikut kawasan dan kediaman. Namun ia mungkin juga diubahsuai mengikut negara.


BAHAN

- Air secukupnya
- 2 perencah Asam pedas Adabi
- 2 perencah Tom Yam Adabi
- Garam dan perasa
- Sepeket steamboat mix
- 1 paket Sosej
- Maggi/mee hoon/mee/kueh teaw (pilihan masing2) * ikut pilihan selera masing-masing

CARA MASAK

- Masukkan air (ikut kadar yang sesuai agar tidak cair sangat dan tidak pekat sangat)

- Masukkan 2 paket pes asam pedas adabi & 2 paket pes tomyam Adabi

- Masukkan sedikit gula melaka dan garam

- Letakkan sedikit perasa

- Bila dah gelegak masukkan 1 paket mix steamboat dan 1 paket sosej

- Akhir sekali masukkan maggi/mee hoon/mee/kueh teaw (nak celur asing boleh kalau tak nak bagi kembang)

Siap untuk dimakan🍡🍢🍢🍡

kredit kepada : noor nadhirah mohd noor

Related Posts:

  • PENAWAR kencing manis mengikut kaedah perubatan Islam Setiap penyakit itu pasti diturunkan sekali dengan penawarnya. Tetapi manusia mestilah berusaha untuk mencarinya. Ingatlah sabda Nabi SAW: "Bagi setiap penyakit ada ubatnya. Apabila betul ubatnya, maka sembuhlah dengan… Read More
  • Jenis-jenis ulam di Malaysia   Di Malaysia lebih daripada 120 jenis tumbuhan yang dimakan sebagai ulam yang terdiri daripada pelbagai spesis tumbuh-tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan tersebut terdiri daripada tumbuhan herba kecil dan melata, jenis semusi… Read More
  • Resepi Rojak Utara 3 Bebola Rojak ialah variasi makanan tradisi yang mungkin mengandungi buah-buahan, sayur-sayuran mentah, mee kuning, tauhu dan daging, yang dicampur dengan kuah. Makanan ini mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia. Kali… Read More
  • Resepi kuih lapis Bahan-bahan : 2 cawan tepung beras 1 1/2 cawan tepung gandum 2 sudu besar tepung ubi kayu 1 cawan gula pasir 600ml santan pekat 800ml air sedikit garam 1 sudu teh esen ros 1 atau lebih pewarna (mengikut citarasa masing-… Read More
  • Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa dan cadangan pengubahsuaian   Salam sejahtera... Zaman kini sudah menjadi kebiasaan melihatkan lelaki pandai memasak.  Kebiasaannya lelaki yang sudah biasa tinggal bersendirian atau jauh dari keluarga akan lebih berdikari dan memiliki k… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan