Satu lagi tanah utama di KL, dibeli oleh pemaju China


Pemaju hartanah dari negara China dijangka membangun kawasan seluas 7.4 hektar di Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

China Vanke Co Ltd yang berpangkalan di Shenzen dikatakan telah memenangi tender untuk tanah di luar Segitiga Emas Kuala Lumpur, menurut satu laporan di The Edge.

Syarikat ini disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen dan bursa saham Hong Kong.

China Vanke dipercayai membayar RM500 juta, atau RM1,600 psf, untuk tanah berhampiran Menara Kuala Lumpur, menurut laporan itu.

The Edge melaporkan bahawa anggaran industri meletakkan nilai pembangunan kasar projek di antara RM1.5 bilion dan RM2.5 bilion.

Tanah yang dimiliki oleh City Center Sdn Bhd, dijual pada Mac tahun lepas oleh Deloitte Corporate Solutions Sdn Bhd.

Deloitte sebelum ini dilantik sebagai pelikuidasi kepada City Centre Sdn Bhd berikutan perintah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 Oktober 2015.

The Edge menghubungi Deloitte, tetapi pegawai yang mengendalikan tender enggan mengulas.

The Edge melaporkan bahawa China Vanke, melalui sebuah syarikat yang ditubuhkan di Malaysia - Malola Garden City Sdn Bhd - merancang untuk membina enam menara dengan lebih daripada 4,000 apartmen servis di tapak tersebut.

Penubuhan syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia menunjukkan bahawa Malola diperbadankan pada 13 Mac tahun ini. Sifat perniagaannya digambarkan sebagai saham dan pembrokeran bon, menurut laporan itu.

Ia dimiliki sepenuhnya oleh sebuah syarikat asing bernama Jumbo City Ltd. Walau bagaimanapun, alamat syarikat asing berkenaan tidak dinyatakan. The Edge melaporkan bahawa ia tidak jelas sama ada Malola mempunyai pemegang saham Malaysia.

Bagaimanapun, laporan itu berkata, para pengarah syarikat itu ialah Tan Vin Shyan Malaysia dan tiga warga asing - Zhou Chaobin, Lang Cong dan Haiwu Wang.

Tan adalah pengarah eksekutif BCB Bhd manakala Wang, yang alamatnya berada di Bandaraya Shenzhen, adalah naib presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Ibu Pejabat Wilayah Chengdu China Vanke.

Laporan itu berkata dokumen yang dilihat oleh pemberita menunjukkan bahawa Malola telah menerima kelulusan bersyarat dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bulan lepas untuk membangunkan tanah itu.

Sumber asal : Free Malaysia Today

Previous Post
Next Post
Related Posts

Babab.net

Popular Posts