Resipi Kentang Putau



Kentang Putar atau kentang lenyek adalah hidangan yang disediakan dengan menggunakan kentang rebus yang dihancurkan. Resipi ini mula muncul lebih kurang pada tahun 1747 seperti yang dicatatkan dalam The Art of Cookery oleh Hannah Glasse.

Ia menjadi hidangan sampingan kepada menu makanan utama, seperti biasaannya yang terdapat pada menu di restoran KFC. Kebiasaannya ia dimakan bersama dengan roti kosong atau bun.

Berikut adalah resipi yang saya kongsikan dari sumber perkongsian Facebook :

Bahan-bahan ( santapan 5 orang )

Bahan A untuk kentang putar

5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam(kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis

Bahan B UNTUK SOS.

4 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar mentega
Sedikit lada

Cara-cara

-Rebus kentang sehingga empuk dan masuk kan garam sedikit. 
-Tos kan air dan lenyekkan ia menggunakan "hand mixer" sehingga halus
-Kemudian masukkan lada hitam dan susu.
-Siap
 

Sos

1.Rebus bawang merah,lobak merah dan kiub ayam selama 10 minit.
2.Tos kan air rebusan tadi.

3.Masuk kan mentega ke dalam kuali dengan api yang kecil, kemudian masskkan tepung gandum, kacau berterusan untuk mengelakkannya berketul-ketul.

4.Masukkan air rebusan bersama lada hitam, sos tiram dan beberapa titik kicap pekat kemudian kacau sehingga agak sebati.  Ia sudah boleh dijamah bersama roti atau makanan  kegemaran anda.



*Nota : "Putau" tu loghat negeri Melaka yang membawa maksud putar  :-) 


Previous Post
Next Post
Related Posts

0 Maklumbalas:

Promosi

Babab.net