Mengesan virus pada external device (peranti luaran)


Assalamualaikum.....

Pada artikel kali ini, saya ingin berkongsi maklumat berkenaan dengan virus yang berkemungkinan ada pada peranti luaran seperti pendrive dan external harddisk....

Terdapat satu virus yang agak merbahaya yang semakin berleluasa dan kerap melanda pengguna komputer yang selalunya terdiri dari pelajar institut pengajian tinggi. Untuk mengesan virus ini adalah dengan melihat pada bar di browser samada Internet Explore atau Mozilla Firefox terdapat perkataan "Restricted By Bro Act". Sekiranya ada, ini menandakan yang pc atau laptop anda mempunyai virus dan ianya akan menyebabkan komputer anda semakin perlahan dan lemah. 

Setakat ini tiada antivirus yang benar-benar berkesan dalam membersihkan semua virus ini melainkan dengan cara manual iaitu memadamkan file "autorun.exe", yang anda boleh lihat dengan memaparkan hidden files.
Virus ini berpunca daripada external devices seperti pendrive, external harddisk dan cd/dvd. Untuk mengesan yang external device yang berkemungkinan mengandungi virus tersebut, anda boleh lakukan perkara ini :
  1. Palamkan pendrive pada USB port.
  2. Jika keluar autorun window, hanya tekan cancel.
  3. Klik pada my computer dan klik butang kanan tetikus pada ikon pendrive.
  4. Jika ada perkataan AUTORUN pada atas sekali dalam senarai menu, maka sahlah pendrive berkenaan berkemungkinan tinggi bermasalah.
  5. Lakukan pada alatan lain seperti external hard disk atau cd. 
Sekiranya perisian anti virus anda tidak dapat membuang "virus autorun", cuba gunakan perisian anti virus jenama lain di komputer yang lain.
Langkah-langkah untuk memastikan file anda selamat sebelum mengambil tindakan penyelesaian yang lain ialah dengan buat backup semua file yang ada di dalam harddisk anda. Scan virus pada komputer anda dan kemaskini perisian antivirus sekerap yang mungkin.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts