Mokhtar Dahari, Safee Sali dan Ghani Minhat

Biodata Mokhtar Dahari

Dilahirkan di Setapak, Kuala Lumpur, Mokhtar mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Kuantan (1960-1965) dan Victoria Institution (1966-1970).

Anak kepada Dahari Abeng dan Maimon Sadikin ini mula mewakili Selangor pada tahun 1971 pada Piala Burnley. Beliau juga Pernah menyertai beberapa kelab bola sepak antaranya Kelab Sultan Sulaiman, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Talasco, Kwong Yik Bank.

Beliau berkahwin dengan Tengku Zarina Tengku Ibrahim dan dikurniakan 3 orang anak iaitu Mohamad Redza, Nur Azera dan Nur Arina.

MULA WAKILI SELANGOR: Piala Burnley 1971

PIALA MALAYSIA: Wakili Selangor 1972

MULA WAKILI NEGARA: Pestabola Merdeka 1972

KALI TERAKHIR WAKILI NEGARA: Pra-Piala Dunia menentang Korea Selatan di Seoul 1985

KAPS: 167

GOL PIALA MALAYSIA: 177

GOL ANTARABANGSA: 125

JARINGAN TERBAIK: Gol penyamaan menentang England B pada 1978

PENCAPAIAN: Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia 10 kali. 
Menang pingat gangsa Sukan Asia 1974 di Teheran

ANUGERAH: Olahragawan Kebangsaan 1976Safee Sali

Kini, di zaman Malaysia sedang mula mencakar untuk menuju semula ke puncak kegemilangan bola sepak, kita dikurniakan seorang pemain penyerang yang sangat berbakat dan menjadi rebutan negara-negara sekitar Malaysia iaitu Mohd Safee Bin Mohd Sali (Safee Sali).

Malah komentor sukan, juga peminat sepakbola di Indonesia juga memberi maklumbalas positif mengenai kehadiran beliau di dalam pasukan Pelita Jaya FC.  Keraguan dan kebimbangan peminat di Malaysia akan keselamatan Safee Sali jika bermain di Indonesia ternyata meleset.  Tanggapan seperti itu tercetus lantaran kecemerlangan Safee Sali dan rakan sepasukan mengalahkan Timnas Indonesia di Piala AFF Suzuki 2010 yang lalu.

Namun saya percaya dengan semangat kesukanan dan profesionalis peminat sukan di Indonesia tidak akan menimbulkan keributan dengan kehandalan Safee Sali kerana seni dalam sukan bola sepak adalah sesuatu yang harus dikongsi dan dinikmati bersama....


Ghani Minhat

Sama juga perihalnya dengan Raja Bola Sepak Asia iaitu Ghani Minhat.  Ghani Minhat juga hebat di zamannya dalam era 1950-an.  Para pemain pasukan lawan terutamanya dari Indonesia mengatakan beliau menggunakan ilmu hitam kerana bola seperti melekat di kaki Ghani Minhat setiap kali "membawa" dan "melarikan" bola...

Bagi saya arwahyarham Mokhtar Dahari, Safee Sali dan Ghani Minhat adalah anugerah yang dikurniakan Allah SWT di zaman yang berbeda tetapi mempunyai peranan yang sama iaitu menjadi pencetus kebangkitan mutu bola sepak di Malaysia.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts