Resipi Dodol Asli


Bahan :

1000 gm tepung beras
300 gm tepung pulut
1.5L santan kelapa
500 ml air
200 gm gula pasir
800 gm gula merah/melaka
150 ml minyak jagung
3 helai daun pandan

Cara Membuat :

1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan tepung beras dalam jug

2. Jerang kuali dan panaskan air 500ml bubuh daun pandan

3. Bila mendidih tuangkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata

4. Bila mendidih masukkan minyak jagung, gula pasir dan gula merah

5. Kacau terus sambil kawal api, teruskan sehingga adu nan liat, kenyal dan berkilat.

6. Sejukkan sebelum dipotong

======================

*Petua membersihkan kuali setelah selesai masak dodol :

1) Panaskan kuali yang diisi air separuh atau hampir penuh sehingga menggelegak.

2) Kemudian ambil beberapa genggam (batang) pokok Senduduk yang agak rimbun (banyak) daun dan kacau kuali yang dah panas itu dengan pokok berkenaan.

- Insha Allah, sisa dodol akan tertanggal dengan mudah.

Gaya rokers bersuara merdu


Subhanallah, bacaan ayat suci Al-Qur'an yang merdu dari seorang lelaki, walaupun gayanya seperti artis Rokers, tapi suaranya, MasyaAllah... best... 😱

Dia membaca surah Al-Fatihah dan surah Az Zumar ayat 73-75. 

Tapi kalau dia ini tidak pegang rokok masa baca Quran lagi molek. 😊



Kredit pada : Minangkabau Negeri 9 Malaysia


Resipi Pulut Mangga


Bahan-bahan :

(untuk pulut mangga)

● 400 gram beras pulut, rendam semalaman
● 1 cawan santan pekat
● 1 cawan santan cair
● 2-3 sudu besar gula
● sedikit garam
● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang
● 2 sudu besar bijan, dibakar tanpa minyak untuk taburan
● 3 biji mangga

(untuk kuah santan)

● 1 cawan santan pekat
● 1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
● 1 helai daun pandan, carik dan simpul
● garam secukup rasa (biar kuah agak masin)

Cara Penyediaan :

(untuk pulut)

1. Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.

2. Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.

3. Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.

4. Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.

Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.

5. Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan.

(untuk kuah santan) :

1. Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung.

Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.

2. Pastikan kuah mempunyai rasa yang sedikit masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan.


Cara membuat lobak asin


Bahan-bahan :

-1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong)
-Garam kasar - 200 gm
-Cuka mkn - 1/2 cwn
-Gula 250 gm

Cara membuat :

1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam

2. Ramas garam dengan lobak hingga rata

3. Biarkan satu malam

4. Keesokkan harinya, jerang 400 ml air dan masukkan cuka dan gula.

5. Bila sudah mendidih, tuangkan ke dalam besen yang terdapat lobak dan gaul segera hingga rata

6. Biarkan 3 hari lagi

7. Kemudian toskan. Masukkan dalam bidai dan jemur beberapa hari hingga kering dan bertukar warna.

Cara membuat ikan pekasam


Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat sendiri ikan pekasam. Boleh menjadi perusahaan dan perniagaan kecil-kecilan di rumah. Tak perlu modal duit yang besar atau kedai. 

Untuk memasarkannya, terpulang pada idea anda sendiri. Anda boleh jual terus di Pasar Tani anjuran FAMA, pasar pagi atau pasar malam. Boleh juga letak di kedai makan atau kedai runcit yang hampir dengan kawasan tempat tinggal (ramai orang).

Bahan² :

- 1 kg ikan gelama atau lampam. Disiang dan dibersihkan.

- 200grm garam kasar.

- 30gram asam keping.

- 300gram beras (disangai dan dikisar). Sangai bermaksud goreng tanpa minyak.

Cara Membuat :

- Susun ikan dalam besen kecil, lalu taburkan garam bubuh asam keping.

- Susun ikan menjadi lapisan kedua.

- Tabur sekali lagi garam dan bubuh asam keping.

- Tutup dan biarkan tiga hari.

- Tengok ikan pd hari ke empat jika ikan sudah agak pejal dan berair, keluarkan ikan.

- Gaul ikan dengan beras sangai. Pindahkan ke balang.

- Taburkan 60 gram garam lagi. Tutupkan balang. Hari ke tujuh, insha Allah, pekasam sudah menjadi.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan