Resipi Kek Lapis Keju


Bahan-bahan :

1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee)

1 Cawan susu segar

250gm Cream cheese

100gm Whipping cream non-dairy

3 Sudu besar gula castor

1 Sudu besar gelatin halal

50 ml air panas

Hiasan :

Chocolate rice

Cara-cara pembuatan :

1. Putar cream cheese dengan gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping cream hingga kembang kental. Campurkan kedua-dua adunan dan gaulkan dengan spatula.

2. Cairkan gelatin dengan air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.

3. Sediakan bekas / loyang dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.

4. Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejab jangan sampai lembik.

5. Lapiskan satu persatu dgn adunan cream cheese tadi sehingga habis, lapisan cheese yg terakhir.

6. Taburkan chocolate rice di atas lapisan cheese.

7. Bekukan dalam 1 ke 2 jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah dikeluarkan dan dipotong.


Sumber dari Google
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net