Bayi diajar berenang dalam air


Bayi pada peringkat awal usia mereka sememangnya mempunyai kebolehan berenang dalam air.  Lagipun semasa di dalam kandungan ibu, bayi juga "berendam" di dalam kandungan yang penuh air.  Namun kebolehan itu sedikit demi sedikit akan hilang sebaik sahaja usia bayi bertambah.

Dalam artikel ini, saya kongsikan video berkenaan dengan bapa dan ibu mengajar bayi mereka berenang di dalam air :





Belajar Buat Aneka Roti Canai : Lembut Dan Enak

http://www.ashadee.net/go/50035/ahmadzaki?b=1962

Kini, anda juga mampu membuat roti canai sehebat kedai mamak. Malah menjana pendapatan lumayan dengan bisnes murtabak atau pendapatan sampingan melalui roti canai segera.

Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.

Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu dibelakang roti adalah hasil dari tingkahlaku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". 

Pada versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.

Roti canai di India dan Singapura, ia lebih dikenali sebagai roti pratha. Rupa roti pratha dengan roti canai adalah sama dan bentuknya masih lagi bulat.

Jika anda berminat untuk menjalankan perniagaan gerai atau kedai makan dan mahukan variasi menu roti canai menjadi "killer product", klik pautan di bawah bagi mengetahui gerak kerja dan rahsia untuk menjalankan perniagaan yang hebat ini :



Piala FA (Akhir) 2014 : Pahang - Felda United


Perlawanan Akhir Piala FA 

Pahang lawan Felda United  

Stadium Shah Alam

7 Jun 2014


Keputusan Akhir

(sila refresh atau reload blog ini untuk memastikan keputusan semasa disiarkan)

Pahang 2 - 1 Felda United
23' Felda United 
80' Pahang
88' Pahang


 
 

Resepi Kek Red Velvet (Bakar)



Bahan-Bahan:

Kek

160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink)
1/2 tsp Soda Bikarbonat
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah
2 Biji Telur
200g Gula Kaster
100g Minyak masak
125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis (Buttermilk)
50g air suam + 1 tsp nescafe

Cara-Cara:

1. Bancuh Buttermilk dan perap selama 1/2 jam.
2. Masukkan gula dan telur, diputar sehingga kembang.
3. Masukkan soda bikarbonat, tepung kek, serbuk koko dan pewarna merah. Putarkan.
4. Masukkan campuran air suam + nescafe dan buttermilk dan putar.
5. Masukkan minyak masak sedikit demi sedikit dan putar.
6. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit.

nota: Boleh masukkan ke dalam bekas aluminium kalau nak jual terus dalam bekas.

 

Topping
 

 125g cream cheese
250g whipping cream
125g mentega
1 sudu besar Sunquick Oren

Cara-Cara:


1. Putar cream cheese dan butter bersama sunquick. Keluarkan masukkan dalam satu bekas.
2. Putarkan whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan campuran cream cheese dan butter ke dalam whipping cream dan diputar sebentar.
4. Masukkan dalam piping bag.


Pipe topping diatas kek dan sedia untuk dijamu atau dijual.




Klik pautan di bawah untuk mempelajari pembuatan kek yang istimewa :

Sensasi Kek Coklat




Resepi pulut panggang


Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas bara dari arang. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa. 

Campuran ini dimasak sehingga kering dan disumbat sebagai inti dalam pulut yang berbentuk batang. Batang pulut itu kemudiannya dibalut dengan daun pisang sebelum dipanggang sampai masak.

Bahan-bahan :

1) 500 gram beras pulut (dikosek & ditoskan)
2) 1 ½ cawan pati santan
3) 1 helai daun kunyit
4) 23 sudu makan minyak jagung
5) 90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
6) 2 tangkai lada merah
7) 10 ulas bawang merah
8) ½ sudu lada sulah
9) 4 biji buah keras
10) 1 ulas bawang putih
11) ½ biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
12) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
13) 2 helai daun pandan
14) 1 sudu makan garam
15) 2.5 cm kunyit hidup
16) 1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
17) 1 sudu belacan (dibakar)
18) ½ sudu makan gula pasir
19) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
20) Lidi untuk sematan

Cara-cara membuat :

1) Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.


2) Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit. Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.


3) Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang. Bentukkan supaya menjadi gulungan-gulungan leper sepanjang 13 cm.


4) Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketat-ketat untuk membungkusnya. Titipkan bungkusan itu dengan lidi.


5) Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama ½ jam, dengan membalikbaliknya selalu. Tunggu sehingga naik aromanya dan kelihatan masak dan sedia untuk dijamah.


Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan