Isu ciplak idea peserta Maharaja Lawak

 

Assalamualaikum...
Isu ciplak idea atau bahan lawak dari sumber lain ke dalam persembahan sendiri oleh peserta Raja Lawak mahupun Maharaja Lawak sebenarnya adalah satu isu subjektif.

Kebanyakkan idea yang timbul asalnya juga dari pemerhatian mahupun penelitian terhadap pengalaman masing2 sama ada melalui pendengaran, pembacaan dan tontonan. Cuma yang membezakannya ialah cara serta mutu olahan hasil dari pemerhatian pengalaman itu ke satu bentuk "bahan baru" dalam persembahan.
 
Mungkin kita tidak tahu ada lawak peserta Maharaja Lawak menggunakan "story" jenaka / lawak yang pernah dibuat orang lain, tetapi kita sendiri tak tahu, lantas menganggap ianya persembahan idea yang asli, bukan cilok mana2...  Hakikat sebenarnya.....?

Contoh konsepnya ialah "nasi". Nasi adalah dari bermacam macam jenis beras. Bila ianya dimasak, lebih kurang sama je rupa. Tetapi dengan pengolahan yg pelbagai dan kreatif, maka terhasillah nasi ayam, nasi goreng dan bermacam macam jenis nasi lagi. Begitu juga dengan lawak para peserta...
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts