Memang Melayu Mudah Lupa (bahagian 1)

Assalamualaikum dan salam usahawan...

Melihatkan tajuk di atas (Memang betul, Melayu mudah lupa ), saya terpaksa menerima dengan berat hati hakikat sebenar sikap orang Melayu.... Penulis sendiri telah acap kali mengalaminya dan kini sedang mengalaminya.

Jika dibaca pada artikel penulis yang lepas dalam tahun 2007, pasti pembaca tahu di mana tempatnya penulis bekerja sementara untuk meninjau peluang pemasaran bagi perniagaan penulis (bidang pengkomputeran). Cukuplah penulis hanya memberitahu bahawa ada usahawan Melayu yang bersikap kedekut dan mudah lupa. Penulis sanggup terima tawaran gaji yang kecil, tiada KWSP,PERKESO,SOCSO atau lain-lain hak yang diperlukan oleh pekerja serta penulis banyak membawa pembaharuan kepada kedai tempat penulis bekerja sekarang ( termasuk menambah kecekapan operasi dan membawa masuk sistem pengiraan harga servis berkomputer ).

Penulis tak berkira sangat sebab kedai ini adalah milik orang Melayu. Tetapi bila penulis "menumpang" sedikit ruang untuk menjalankan perniagaan penulis, pemilik kedai serta anaknya sudah "bising". Pada pendapat penulis, apa yang penulis lakukan ini tidak menjejaskan perniagaan mereka kerana mereka menjalankan perniagaan "stationaries", jauh berbeza dengan perkhidmatan servis komputer dari penulis. Penulis membawa pulang CPU atau laptop ke rumah untuk diselenggarakan, bukannya dibuat di kedai ini, kecuali bila terpaksa menggunakan internet.

Kesimpulannya sebilangan usahawan Melayu tidak "membuka mata dan minda" tentang kebaikkan untuk jangkamasa panjang bagi orang seperti penulis ini berada disamping mereka. Penulis sudah banyak berkorban tetapi mereka berkira sangat dengan penulis...
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts