Dilema memulakan perniagaan

"Memulakan perniagaan...",pasti terlintas di benak mereka yang memikirkannya bahawa perlukan sejumlah modal yang agak besar untuk beroperasi pada pertama kali. Tanggapan sebegitu, walaupun ada kebenarannya namun ianya bukan menjadi penghalang teras untuk seseorang memulakan perniagaan milik sendiri. Besar atau kecil modal yang perlu dikeluarkan bergantung pada jenis perniagaan atau perkhidmatan yang mahu diniagakan.

Sebagai contoh, sekiranya seseorang itu berminat dalam bidang masakkan malah mempunyai kemahiran memasak dan membuat beberapa jenis lauk-pauk serta kuih-muih, modal yang diperlukan mungkin hanya dalam lingkungan puluhan ringgit sahaja untuk membeli bahan-bahan mentah. Kebanyakan perkakasan asas untuk memasak sudah sedia ada di dapur rumah kita.

Pada masa kini di kampung, penduduknya sudah mula menjadi seperti penduduk di pekan dan bandar. Mereka hanya membeli kuih-muih dan makanan di gerai atau kedai makan yang terdapat di kawasan mereka, yang mana dahulunya kuih-muih dan lauk-pauk itu dibuat oleh suri rumah. Fenomena ini terjadi kerana kebanyakan warga tua sudah meninggal dunia dan mungkin tidak memperturunkan ilmu memasak kepada anak-anak mereka ataupun anak-anak mereka sendiri yang kurang berminat untuk mempelajarinya. Ditambah lagi dengan penghijrahan "golongan pencen" dari pekan dan bandar ke kampung halaman, menunggukan rumah pusaka. Nah.., di sinilah peluang perniagaan wujud, walaupun anda tinggal di kawasan kampung, kalaulah anda tinggal di kawasan pekan dan bandar, lagilah mudah anda membuat untung.

Untuk menjual hasil masakkan pula bergantung pada persekitaran tempat tinggal anda. Jika anda tinggal di kampung,anda mungkin tiada masalah untuk menjual kuih-muih atau jenis masakan lain di dalam kawasan rumah anda dengan membina gerai kecil sebagai tapak asas untuk berniaga, malah jika anda boleh dapatkan kebenaran untuk berniaga dari ketua kampung dan tuan punya tanah terbiar, anda berpeluang mendirikan gerai yang lebih kukuh. Biasanya tiada lesen diperlukan untuk jenis perniagaan sebegini ( bergantung pada polisi pihak berkuasa tempatan ). Tetapi pastikan lokasinya strategik iaitu berhampiran dengan laluan yang kerap digunakan penduduk kampung ataupun penduduk di sekitarnya. Dalam erti kata lain, pastikan bakal pelanggan mudah untuk mengunjungi gerai anda.

Sekiranya anda tinggal di pekan atau bandar, konsep menjaja makanan di jalanan lebih sesuai, sekiranya anda sukar untuk mendapatkan tapak berniaga ataupun lesen. Semuanya bergantung kepada daya usaha dan kreatif anda, asalkan anda melakukan yang "halal" mengikut agama Islam dan undang-undang pihak berkuasa tempatan.

Konsep yang sama juga boleh digunakan untuk memperniagakan kemahiran anda dalam bentuk perkhidmatan. Seperti penulis sendiri, memulakan bisnes menyelenggara serta menjual komputer, menjual topup dan beberapa bisnes lain yang berkaitan dengan "ICT" melalui rumah sahaja. Penulis tak perlu mengeluarkan modal beratus-ratus atau ribuan ringgit untuk memulakan bisnes ini, cuma menggunakan apa sahaja yang ada pada itu sebagai modal ( modal tidak semestinya daripada wang ). Kebanyakkan urusan dibuat oleh penulis sendiri seperti membuat "business card" dan iklan pelbagai jenis.

Penulis juga tidak segan untuk menggunakan "banner" terpakai, yang mana bahagian belakangnya masih boleh digunakan lagi. Apa yang penting ialah penulis dapat "menghebohkan" bisnes perkhidmatan komputer ini pada orang ramai yang melalui jalan di hadapan rumah penulis. Selain itu, penulis berusaha mencari pelanggan di luar kawasan tempat tinggal ketika ini. Penulis juga selalu membawa "card holder" yang mengandungi "business card" ke mana sahaja penulis pergi, walaupun hanya pergi ke masjid untuk bersolat dan penulis hanya berjalan kaki...
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts