Resipi Kuih Denderam


Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram".

Bahan-bahan :


- 1 peket tepung beras (500grm)
- 400gram gula merah
- 230ml air

Cara membuat :

- Masak gula merah dengan air sampai mendidih sehingga gula hancur.

- Tuang (tapis) air gula yg masih panas itu ke dalam tepung.


- Gaul sebati, tutup bekas dan perap selama 6 jam ke atas.

- Uli semula tepung untuk pastikan tepung tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras (Kalau lembik tambah tepung sedikit sambil uli. Jika keras tambah air panas sedikit sambil uli)


- Sebelum nak mencanai, lapik  plastik di tempat untuk mencanai, sapu minyak pada pemukaan plastik berkenaan dan peralatan yang lain supaya adunan tidak melekat serta memudahkan kerja.

- Kemudian anda boleh mula canai dan menekap acuan pada adunan.

- Goreng dalam minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Selepas itu, kecilkan sedikit api dan mulakan menggoreng.

- Masa yang diperlukan untuk menggoreng itu tidak lama. Apabila kuih sudah naik ke pemukaan minyak terus terbalikkan 2 atau 3 saat dan terus angkat.

- Anda perlu toskan minyak yang ada pada kuih yang telah siap dimasak itu.



Resipi Agar-Agar Kering Bergula


Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa.

Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made". Namun jika penjual atau pengeluar kuih raya berkenaan telah kita sendiri kenal pasti yang produknya memang terbaik, tidak jadi masalah. Yang jadi halnya jika "kuih tunjuk²" yang dibeli itu mempunyai rasa yang pelik, aneh atau tak sedap.

Pada artikel kali ini, dipaparkan resipi membuat makanan ringan yang "easy to make". Boleh menjadi salah satu sajian menarik di hari lebaran nanti.


Bahan-bahan :

°60 gm agar-agar bertali
°1300 ml air
°150 gm gula batu - diketuk halus
°1200 gm gula pasir
°Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning atau ikut kesukaan anda)

Cara-cara Membuat :

• Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.

• Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.

• Masukkan gula batu dan gula pasir. Kacau rata. masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.

• Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik.

• Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.


* Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.


Kredit : Shiema Yunus

Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Terengganu - Kedah )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

TERENGGANU  0  -  3  KEDAH
(0)  - (4)
5' Kedah
29' Kedah
48' Kedah

Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Negeri Sembilan - Pahang )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

NEGERI SEMBILAN  1 (1)  - (3) 2  PAHANG
6' Pahang
67' Negeri Sembilan
91' Pahang

Resipi Kuih Serabai


Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati". 

Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seperti serabai (kurang cantik, berlubang-lubang seperti muka orang berjerawat)

Bahan A (dikisar)
- 3/4 cwn nasi sejuk
- 1 cawan air

Bahan B
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan gula
- mauripan 1 sudu kecil
- 1 cwn air suam
- 1/2 cawan santan pekat

Cara Membuat :

- Campur semua bahan A dan B
- Perap selama 2 jam.

Cairan manis (dicicah dengan kuih)

Bahan-bahan :

- 1 keping gula melaka
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan
- secubit garam
- daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum

Cara membuat :

- Cairkn gula melaka dengan air menggunakan api yang kecil (perlahan).

- Masukan tepung gaul hingga sebati.

- Kemudian masuk bahan-bahan yang lain.

- Masak sampai mendidih.


Kredit resipi : Sulizawati Linn Hassan‎ 

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan