Resipi Agar-Agar Kering Bergula


Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa.

Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made". Namun jika penjual atau pengeluar kuih raya berkenaan telah kita sendiri kenal pasti yang produknya memang terbaik, tidak jadi masalah. Yang jadi halnya jika "kuih tunjuk²" yang dibeli itu mempunyai rasa yang pelik, aneh atau tak sedap.

Pada artikel kali ini, dipaparkan resipi membuat makanan ringan yang "easy to make". Boleh menjadi salah satu sajian menarik di hari lebaran nanti.


Bahan-bahan :

°60 gm agar-agar bertali
°1300 ml air
°150 gm gula batu - diketuk halus
°1200 gm gula pasir
°Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning atau ikut kesukaan anda)

Cara-cara Membuat :

• Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.

• Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.

• Masukkan gula batu dan gula pasir. Kacau rata. masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.

• Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik.

• Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.


* Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.


Kredit : Shiema Yunus

Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Terengganu - Kedah )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

TERENGGANU  0  -  3  KEDAH
(0)  - (4)
5' Kedah
29' Kedah
48' Kedah

Separuh Akhir Kedua : Piala FA Malaysia ( Negeri Sembilan - Pahang )

13 Mei 2017

Keputusan perlawanan :

NEGERI SEMBILAN  1 (1)  - (3) 2  PAHANG
6' Pahang
67' Negeri Sembilan
91' Pahang

Resipi Kuih Serabai


Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati". 

Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seperti serabai (kurang cantik, berlubang-lubang seperti muka orang berjerawat)

Bahan A (dikisar)
- 3/4 cwn nasi sejuk
- 1 cawan air

Bahan B
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan gula
- mauripan 1 sudu kecil
- 1 cwn air suam
- 1/2 cawan santan pekat

Cara Membuat :

- Campur semua bahan A dan B
- Perap selama 2 jam.

Cairan manis (dicicah dengan kuih)

Bahan-bahan :

- 1 keping gula melaka
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan
- secubit garam
- daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum

Cara membuat :

- Cairkn gula melaka dengan air menggunakan api yang kecil (perlahan).

- Masukan tepung gaul hingga sebati.

- Kemudian masuk bahan-bahan yang lain.

- Masak sampai mendidih.


Kredit resipi : Sulizawati Linn Hassan‎ 

Resipi Kuih Lopes


Bahan-bahan :

- 500gm pulut

- 1 sudu makan air kapur

- 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya)

- Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)

- Sedikit garam (masukkan ke dalam pati pandan)

- Air secukupnya

- Daun pisang yang lebar

- Tali (untuk mengikat
1/2 biji kelapa parut putih + secubit garam)

Cara membuat :

1. Rendam pulut bersama dengan air kapur semalaman atau 4 jam.

2. Setelah direndam, basuh semula pulut dan toskan sehingga kering air.

3. Masukkan pulut kedalam periuk dan masukkan pati pandan dan sedikit air sehingga paras air sama dengan paras pulut.

4. Tanak pulut seperti cara hendak masak nasi. Kacau berterusan.

5. Apabila air kering, tutup api dan tutup periuk dan biarkan sebentar.

6. Layur daun pisang dan seterusnya lap daun pisang dengan kain bersih.

7. Daun pisang haruslah lebar supaya boleh digulung 2-3 kali.

8. Kacau rata pulut terlebih dahulu dan letakkan 2 senduk atau lebih pulut keatas daun pisang, bergantung kepada saiz daun anda. Gulung dan padatkan.

9. Ikat di hujung yang pertama dan kemudian mengunakan sudu yang dicelup air, tekan pulut dibahagian hujung yang satu lagi supaya pulut padat.

Tekan sedikit bagi memastikan ia padat dan seimbang. Kemudian ikat dengan tali bahagian yang satu lagi sehingga menjadi seperti gambar dibawah.

10. Buat sehingga habis pulut. Untuk 500gm, anda akan memperolehi 3 gulung pulut.

11. Masukkan pulut yang telah dibalut kedalam periuk dan masukkan air sehingga sama paras.

12. Rebus sehingga air kering atau dalam 2 jam. Angkat dan toskan.

13. Untuk memotong kuih lopes dengan cantik, guna benang.

14. Ikat benang pada sesuatu. Buka separuh daun pisang letakkan ditangan kiri, tegangkan benang mengunakan tangan kanan anda untuk memotong pulut.

15. Gaulkan pulut dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Hidangkan bersama air gula melaka.

Bahan air gula melaka:

° 300gm gula melaka
° 250ml air - tambah jika perlu
1/2 tsp tepung beras/gandum - untuk memekat

Cara membuat :

1. Masukkan gula melaka dan air dan masak sehingga gula melaka larut.

2. Angkat dan tapis untuk membuang bendaasing dalam gula melaka.

Masukkan semula ke dalam periuk.

3. Masukkan bancuhan tepung, bancuh tepung dengan sedikit air.

4. Kacau sebati dan masak sehingga pekat.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan