Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".
Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seperti serabai (kurang cantik, berlubang-lubang seperti muka orang berjerawat)
Bahan...
Bahan-bahan :
- 500gm pulut
- 1 sudu makan air kapur
- 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya)
- Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)
- Sedikit garam (masukkan ke dalam pati pandan)
- Air secukupnya
- Daun pisang yang lebar
- Tali (untuk...
Bahan :
1000 gm tepung beras
300 gm tepung pulut
1.5L santan kelapa
500 ml air
200 gm gula pasir
800 gm gula merah/melaka
150 ml minyak jagung
3 helai daun pandan
Cara Membuat :
1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan tepung beras dalam jug
2. Jerang kuali dan panaskan air 500ml bubuh daun...