Lirik Hang Pi Mana - Khalifah



Hang Pi Mana? [Loop],

Pagi-pagi Buta,
Mak Ayah Dah Tanya,
Aku Nak Kemana,
Berseluar Yankee Baju Bunga-bunga,
Duduk Atas Tangga,

Ai, Malu Nak Kata,
Takkan Ku Nak Auta,
Mak Ayah Tercinta,
Cek Nak Pi Kerja,
Insya allah Bukan Nak Pi Mana.

Hang Pi Mana? Kerja Apa? [Loop],

Pergi Sekolah,
Bukan Cikgu Di Sana,
Baju Bunga-bunga,
Bukan Tukang Kebun Juga,
Mak Ayah Tanya,
Cek Pi Buat Kerja Apa,
Malu Nak Kata Nanti Ampa Tau Juga.

Anak-anak Mak Ayah Bukan Tanya-tanya Saja [x2],
Depa Tanya Pi Mana Bukan Minta Duit Kita [x2],
Malu Apa Janji Kerja Janji Tidak Buat Dosa [x2],
Memang Cek Nak Habaq Tunggu Lepas Solo Gitar [x2].

Cek Pi Sekolah,
Memang Kerja Di Sana,
Kerja Duduk Saja,
Sambil Tengok Sini Sana,
Kerja Mulia, Bukan Cek Buat Dosa,
Gaji Sederhana,
Kerja Jadi Jaga Saja,

Hang Pi Mana? Dah Tahu Dah? [Loop].


Resipi Karipap Pusing


Karipap Pusing Berinti Kentang Ayam

Bahan-bahan untuk inti :

500gm kentang- di dadu kecil
300gm isi ayam yg dipotong kecil
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
2 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 sb udang kering- basuh & toskan*
3 tangkai daun kari
2 buku kiub pati ayam
1 mangkuk kecil daun sup yg telah dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Air
Sedikit Minyak untuk menumis

Cara-cara penyediaan :

-Kisar semua bahan bertanda (*)...

-Panaskan minyak untuk menumis...Tak perlu banyak sangat nanti minyak tu meleleh sangat kat celah lapisan karipap...

-Tumiskan semua bahan yang dikisar bersama daun kari,rempah kari & cili kisar hingga naik minyak..goreng dengan api perlahan hingga cili betul betul garing...

-Kemudian masukkan air, isi ayam dan juga kentang...seterusnya masukkan pati ayam..

- bila hampir mengering baru masukkan gula dan garam secukup rasa..

- Kacau rata hingga kering dan bolehlah diangkat. Sejukkan betul betul dulu inti sebelum dimasukkan kedalam doh karipap.

Kulit Karipap Pusing

Bahan Doh A:
1 cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Veg Shortening
2 sudu besar Margerin

Bahan Doh B:
2 cawan Tepung Gandum
1/4 cawan Minyak Jagung
1 sudu kecil Garam atau secukup rasa
1/2 cawan Air ~~ Anggaran

Cara-cara :

-Satukan semua bahan untuk doh A. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian dan dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.

-Untuk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk di tengah tepung tu untuk menuangkan minyak panas. Gaul rata dengan senduk atau sudu dulu (awas minyak PANAS) sehingga menjadi seperti serbuk roti.

-Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dalam tepung dan minyak tadi sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat di tangan. Kemudian doh itu dibahagikan kepada 4 bahagian yang dibulatkan juga.

-Gelekkan 1 bahagian doh B yang telah kita bahagikan tadi dan dan masukkan pula 1 bahagian dari doh A pula. Bungkuskan menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh doh seterusnya.

-Doh yang telah dibungkus dan disatukan tadi, digelek agak sederhana, tak tebal sangat dan tak nipis sangat. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali di atasnya...Sama juga macam tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi...

-Ulangi untuk doh seterusnya. Selepas proses ini direhatkan sebentar dalam 10-15 minit gulungan gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut....

-Selepas itu, ambil gulungan doh tadi dan dipotong kepada 6 bahagian. Gelekkan jangan terlalu nipis dan tidak terlalu tebal ye..Kalau nipis sangat, takut pecah dan agak payah untuk dikendalikan dan jika tebal sangat pun tak sedap rasanya nanti...

-Isikan inti secukupnya, tapi jangan terlalu penuh kerana lapisan kariap itu nanti mungkin akan pecah.

Video Separuh Akhir Kedua Piala FA 2016

 

Video rakaman perlawanan Separuh Akhir Kedua Superbest  Power Piala FA 2016 antara Johor Darul Ta'zim dan Kedah. 

Dalam perlawanan ini, JDT memenangi perlawanan ini dengan agregat 4 berbalas 3


VIDEO JDT vs Kedah :



Tukang Kasut : Kerja nampak kecil, Pendapatan besar


Rezeki adalah perkara yang subjektif.  Datangnya boleh dari pelbagai arah yang mungkin tidak disangka.  Rezeki dalam perniagaan juga mempunyai perspektif berbeza bergantung pada pengalaman dan ilmu seseorang.

Ada yang menganggap nak lebih kaya, lebih memiliki harga ialah dengan menjalankan perniagaan yang memiliki premis yang besar, bergaya dan bisnes yang "glamour". Lantaran itu perniagaan kecil-kecilan terutamanya menjaja di tepi jalan atau premis yang kecil dipandang sepi.

Namun cerita dan video yang ingin saya kongsikan di bawah ini merupakan salah satu bukti nyata bahawa rezeki untuk hidup mewah dan rasa senang serta mencukupi itu TIDAK SEMESTINYA datang dari bisnes yang bermodalkan puluhan atau jutaan ringgit.  Rezeki adalah milik Allah SWT.  Hanya padaNya jualah tempat kita meminta dan bergantung harap setelah berusaha.


Saya Tukang Kasut

SEORANG lelaki mampu memiliki kereta mewah Toyota Camry 2.0 dan menunaikan umrah bersama isteri, hanya dengan mengumpul pendapatannya hasil membaiki kasut.

Jamaluddin Hamdan, 49, dari Kuching, Sarawak bekerja sebagai tukang kasut di RH Plaza yang terletak di Jalan Lapangan Terbang Kuching.

Bermula sekadar hobi, namun lama-kelamaan ia menjadi minat dan mendatangkan hasil lumayan bagi dirinya dan keluarga.

Menurut Jamaluddin kepada sebuah portal, niatnya hanya mahu membantu orang lain di samping mencari pendapatan untuk diri sendiri.

“Saya kerja sebagai tukang kasut ni sebab nak tolong orang selepas tolong diri sendiri (cari duit) sebab ia merupakan hobi yang mendatangkan pendapatan.

“Kerja macam ini ada ‘income’ dan (paling penting) boleh tolong orang sebab kalau kasut terutama jenama mahal rosak sikit takkanlah nak buang,” katanya.

Tambahnya, sesetengah hobi tidak mendatangkan pendapatan namun sebaliknya pula dengan membaiki kasut.

Walaupun sudah lapan tahun menjadi tukang kasut, satu amalan yang tidak pernah ditinggalkan olehnya ialah solat Dhuha selain lima solat yang wajib.

“Rezeki Allah yang bagi jadi jangan tinggal solat, terutama solat sunat Dhuha antara Subuh dan Zohor, mohon agar rezeki dimurahkan.

“Kerja macam mana pun kalau tak solat rezeki yang diperoleh tidak akan rasa nikmat sebab kalau kita tinggal satu waktu (solat) akan rugi seribu waktu. Yang penting mohon pada yang Esa dan jangan sombong serta bongkak,” katanya lagi.

Jamaluddin tidak menafikan bahawa ramai beranggapan pekerjaan sebagai tukang kasut selalu dipandang remeh tetapi baginya sumber yang halal itu lebih penting.

“Tukang kasut ni kadang-kadang orang tak pandang sangat, ada yang pandang semacam (sebab itu) budak-budak sekarang lebih suka lepak dekat kafe, rata-rata tak nak kerja kotor macam ini,” katanya. – MYNEWSHUB.CC

Resipi Nasi Beriani


Bahan A:
1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
4 biji buah tomato (dipotong dadu)
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
100 gm daun pudina (dipotong kasar)
100 gm daun ketumbar
1 liter air
1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
4 sb. minyak sapi
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
garam secukup rasa
1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)

Bahan B:- (untuk tumis)
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 cm halia (dihiris halus)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 bj. buah pelaga
daun kari

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
  3. Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
  4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
  5. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
  6. Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  7. Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
  8. Hidangkan nasi dengan taburan gajus dan makan bersama daging prun dan acar.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan