Resipi Nasi Beriani


Bahan A:
1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
4 biji buah tomato (dipotong dadu)
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
100 gm daun pudina (dipotong kasar)
100 gm daun ketumbar
1 liter air
1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
4 sb. minyak sapi
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
garam secukup rasa
1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)

Bahan B:- (untuk tumis)
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 cm halia (dihiris halus)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 bj. buah pelaga
daun kari

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
  3. Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
  4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
  5. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
  6. Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  7. Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
  8. Hidangkan nasi dengan taburan gajus dan makan bersama daging prun dan acar.

Related Posts:

  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Kuih Denderam Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram". Bahan-bahan : - 1 peket tepung beras (500grm) - 400gram gula merah - 230ml… Read More
  • Resipi Ayam Percik Kelantan Bahan-bahan : 1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian Bahan Perapan : 3 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 1 inci halia garam secukup rasa Bahan untuk kuah : 10 ulas bawang merah 4 tangkai cili kering 2 pek santan… Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan