Hati-hati! Ada telur ayam palsu


Seperti yang pernah dimaklumkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), yang menasihatkan pengguna di Malaysia supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana terdapat telur tiruan dijual di pasaran.

Mengikut satu laporan, telur tiruan adalah perkara biasa di China. Pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur.

Dalam laporan berkenaan, telur tiruan mengandungi bahan-bahan kimia. Cangkerangnya diperbuat daripada kalsium karbonat. Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan.

Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya.
Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur. Cangkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain. 

Pada amnya bahan-bahan ini adalah penambah makanan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama. Oleh itu telur tiruan hanya mempunyai sedikit atau tidak langsung berkhasiat berbanding telur sebenar.


Cara mengenal telur tiruan :

1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.


2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.


3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.


4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.


5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.


6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.


7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.


8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini. Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang haram dimakan oleh orang Islam.

Berlancau semasa cuti perayaan?


Dalam video di bawah ini terdapat seorang gadis Cina yang ada cantik, bercerita tentang mendapatkan lancau semasa cuti perayaan Chrismas.  Katanya melancau terlalu banyak boleh merosakkan kualiti masa cuti dan menjejaskan kesihatan.




*Sebenarnya bunyi atau ejaan yang sebenar dalam bahasa cina ialah "Lan Jiao" tetapi sekali dua dengar macam lancau...


Terima Kasih Ultras Malaya


Segalanya sudah tamat pada 29 November 2014 lalu.  Malaysia telah menewaskan Singapura dengan keputusan tiga gol berbalas satu.  Sememangnya ia suatu perlawanan yang rancak dan mendebarkan bagi penyokong dan peminat Harimau Malaya. Kejayaan melayakkan pasukan ke peringkat separuh akhir AFF Suzuki Cup 2014 pada 7 Disember 2014 amat melegakan perasaan rakyat Malaysia.

Namun seperkara lagi yang membanggakan ialah penyokong Harimau Malaya yang ditunjangi oleh Ultras Malaya dilihat amat berkesan dengan sorakan berirama dan nyanyian pembakar semangat untuk pemain yang mewakili Malaysia, diberikan tanpa jemu berterusan hatta selepas perlawanan tamat, mereka masih lagi memberi sokongan.

Malah salah seorang admin laman web Singasports.com telah menggariskan faktor sokongan dari Ultras Malaya telah menjana sokongan moral untuk pemain Harimau Malaya yang dilihat sorakkan dan nyanyian mereka lebih kedengaran dan kuat jika dibandingan dengan rakyat Singapura yang jauh lebih ramai dari kelompok penyokong Malaysia ini tetapi kurang patriotik.  

Admin laman web itu juga menyatakan rakyat Singapura yang datang pada perlawanan itu bukannya penyokong sebaliknya hanyalah semata-mata sebagai penonton yang hadir membayar tiket untuk menyaksikan sesuatu perlawanan secara langsung sambil memakan popcorn serta memakai jersi kelab eropah.




Dah tengok video pemain bola sepak Singapura mengamuk?

 

Kalah atau menang adalah rezeki yang Tuhan berikan pada hambanya yang layak mendapat sesuatu pada kadar yang telah diusahakan.  Dalam Islam kita disarankan agar memahami konsep "qada dan qadar" iaitu menerima ketentuan dan takdir dari Yang Maha Esa.

Kepada yang belum pernah tonton, pada artikel kali ini saya kongsikan video pemain bola sepak Singapore yang mengalami tekanan emosi dan lantaran itu memberontak dengan menendang sesuatu di tempat duduk pemain tepi padang.  

Ia dipercayai berlaku beberapa minit selepas perlawanan antara Singapore dengan Malaysia tamat, iaitu perlawanan terakhir peringkat Kumpulan B di dalam kejohanan AFF Suzuki Cup 2014.




*Diharap pemain bola sepak Malaysia akan lebih tabah semangat dan kuat mentalnya dalam apa jua keadaan.

Resipi Jemput-jemput daging


Makanan ini seolah sama dengan jenis jemput-jemput yang lain yang mana bahan utamanya ialah tepung, air dan garam.  Dalam artikel ini saya kongsikan resipi "simple" ini yang asalnya datang dari Marina.

Walaupun ringkas pada pandangan orang lain namun sebenarnya ia mempunyai nilai komersil yang boleh dijual seperti pisang goreng, bubur ataupun lempeng berperisa.

Bahan :

  * Daging cincang (potong dadu kecil atau racik halus)

  * 2 biji ubi kentang

  * Daun bawang, daun kucai dan daun sup

  * Sebiji telur

  * Garam secukup rasa

  * Lada hitam (tumbuk halus)

  * Bawang besar (potong dadu)

  * Setengah cawan tepung gandum


Cara Pembuatan :

 1. Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil.

 2. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang
     yang siap dilenyek. Gaul rata.

 3. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata.

 4. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.

 5. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan.

 6. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 selama 30-40 minit.

 7. Kalu nak digoreng pun boleh, hanya goreng seperti goreng jemput-jemput biasa (garam / bilis).

 8. Tunggu sejuk sedikit barulah menjamahnya (ikut sunah Rasulullah SAW)



Nak belajar buat 10 aneka putu berperisa yang sangat istimewa dan komersil? Klik gambar di bawah ini segera :

Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit baru syok makan.

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan