Keputusan Separuh Akhir Kedua Piala Malaysia : Pahang - Kedah

 

Bertempat di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam ini, Pahang melayan kunjungan Kedah pada perlawanan Separuh Akhir kedua Piala Malaysia 2014.


KEPUTUSAN AKHIR
8:45 malam | 24/10/2014
 
Pahang   5  -  0  Kedah

(agregat 6 - 3) 

5' Pahang

26' Pahang
30' Pahang
37' Pahang
74' Pahang

Masjid Kampung Keling Melaka


Masjid Kampung Keling di Jalan Tukang Emas adalah sebuah masjid lama yang letaknya di jalan yang sama dengan Tokong Hindu Sri Payyatha Viyanagar Moorthi dan Tokong Buddha Cheng Hoon.

Dibina di jalan yang digelar “Jalan Harmoni” kerana adanya 3 tempat ibadah berhampiran satu sama lain, masjid ini dibina dengan menggunakan kayu pada tahun 1748 oleh pedagang India Muslim. Ia kemudiannya dibina semula dengan batu pada tahun 1872 dan dibaikpulih oleh Jabatan Muzium pada tahun 1999 bagi memeliharanya sebagai warisan sejarah Melaka.

Masjid ini dianggap sebagai sebuah masjid bersejarah kerana ia dibina sewaktu era penjajahan Belanda dan menggunakan gabungan gaya Melayu, Cina dan India selain menggunakan hiasan dari Inggeris dan Portugis.

Gaya bumbungnya menyerupai sebuah pagoda, tetapi bumbung bertingkat ini dibuat agar mempunyai ruang udara agar masjid tetap sejuk semasa cuaca panas.

Di sebelah masjid terdapat kuburan lama yang dikatakan tempat bersemadinya kaum keluarga Munsyi Abdullah, iaitu Bapa Kesusasteraan Melayu.



Resipi nasi ayam penyet

 


Untuk Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam  -potong 4 dan asingkan bahagian isi dengan yang bukan isi seperti kaki, kepak,leher, tulang dada untuk di buat sup
1 keping tempe -  dalam paket
4  keping tauhu
tepung beras  - anggaran untuk tabur padaayam,tempe dan tauhu goreng
ulam

Bahan kisar

1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis kasar
1 sudu teh jintan putih kasar
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam

Bahan kisar ini agak banyak dan nanti akan digunakan untuk memerap ayam, tempe, tauhu dan digunakan untuk membuat serdak

Cara Penyediaaan

1. Kisar bahan-bahandi atas bersama 1/2 cawan air, garam, gula dan bahan perasa/kiub ayam yangdihancurkan.
2. Kemudian perap bahan kisar bersama bahagian ayamyang telah di cuci dan di bersihkan.
3. Simpan dan perap ayam dalam peti sejuk beberapajam sebelum di goreng.
4. Untuk menggoreng ayam, taburkan sedikit tepungberas pada ayam yang telah perap tadi kemudian goreng ayam seperti biasa.
5. Untuk tauhu, potong dua melintang, kemudiangaulkan dengan lebihan rempah perapan ayam tadi, masa nak mengoreng taburkansedikit tepung beras dan lumur hingga rata. kemudian barulah di goreng sepertibiasa.
6. Untuk tempe, potong 4 dan belah dua melintang,kemudian gaulkan dgn lebihan rempah perapan ayam. Masa mengoreng boleh taburdengan sedikit tepung beras dan goreng seperti biasa.

Bahan Sup

Bahagian kaki, kepak,leher, tulang rusuk -  dipotong- potong

Untuk Tumisan

3 ulas bawang putih  - di tumbuk
3 ulas bawang merah -  di hiris
1 biji bawang besar saiz kecil - ditumbuk
1 inci halia - di ketuk kasar/ ditumbuk halus
1/2 sudu makan lada putih - ditumbuk
rempah 3 sekawan secukupnya  - kulit kayu manis, bunga lawang, buahpelaga
1 sudu makan rempah sup serbuk/ rempah bunjut
garam secukupnya
sedikit perasa/ kiub ayam – jika suka
air secukupnya untuk kuah
minyak untuk menumis
daun bawang/ daun sup

Cara membuatnya

1. Tumis rempah 3sekawan serta bahan2 hiris/tumbuk hingga wangi kemudian masukkan ayam, rempahbunjut dan air.
2. Masak hingga ayam empuk, masukkan garam dan kiub ayam, sesuaikan rasa,bolehlah di tutup api.

BahanB Serdak @ Kremes
150 gm tepung beras*
1 biji telur*
200 ml air rebusan ayam (bahan A)*-ganti dengan rempah
10 gm garam*
10 gm gula*
* Kesemua bahan digaul rata

CaranyaBuat Serdak

1.   Bancuh semua bahan tepung (bahan B).
2.  Salut ayam yang direbus tadi, tempe dan tauhu.
3. Panaskan minyak dan goreng semua bahan
   bersalut sehingga tepungkekuningan dan diangkat.
4.  Hidangkan ayam penyet bersama tempe,tauhu bersalut dan sambal.
* Lebihan tepung boleh dijadikan serdak/kremes
   (digoreng) untuk hidangan ayam penyet. Masukkan sesenduk kecil dan spread/tebar bancuhantepung delam minyak.
Cepat-cepat kacau dan goreng hinggakekuningan dan garing (cruncy).
Angkat dan toskan..buat sampai habis.

Untuk Sambal.
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng belacan seketika, angkat dan ketepikan.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato.Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuksehingga separa halus.
6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
8.  Rasa sambalyang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.*Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalampeti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Keputusan Separuh Akhir Pertama Piala Malaysia : Felda United - Johor Darul Ta'zim (20/10/2014)


Bertempat di Stadium Majlis  Perbandaran Selayang malam ini, Felda United melayan kunjungan Johor Darul Ta'zim (JDT) pada perlawanan Separuh Akhir pertama Piala Malaysia 2014.

Perlawanan yang dijadualkan bermula pada jam 8.45 malam akan disiarkan secara langsung di RTM TV1 dan Astro Arena.

 KEPUTUSAN PENUH

  
8:45 malam | 20/10/2014
 
Felda United   4  -  3   Johor Darul Ta'zim I
 
(Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Selangor)
7' Felda United
42' Felda United
52' Johor Darul Ta'zim I
60' Felda United
79' Johor Darul Ta'zim I
88' Johor Darul Ta'zim I 
93' Felda United

Resipi Puding Raja


Bahan-bahan serta cara-cara untuk membuat Puding Raja :

Roti Jala Mas.

5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya
1 cawan gula *
2 cawan air *
Sehelai daun pandan disimpul *
Sama ada acuan roti jala muncung kecil atau kelongsong daun pisang)
penapis

Cara Membuat :

1. Masukkan bahan bertanda dalam kuali (pan)

2. Sambil menunggu air gula mendidih kita kacau kuning telor biasa sebati dan tapis kuning telur (gambar)

3. Setelah air mendidih, keluarkan daun pandan tadi.. serta masukkan telor dlm acuan roti jala atau dlm kelongsong daun pisang

4. Tinggikan kan sedikit acuan roti jala atau kelongsong tadi (seperti membuat butter prawn) untuk mendapatkan "jaring" yang halus.. tuangkan kuning telur tadi dari tepi pan (kuali) secara bulatan .. caranya tuang pun seperti mana kita buat roti jala .. Jika 5 biji telur ini buatlah dalam 3 kali.. Jangan buat sekali gus..buat sedikit demi sedikit.

5. Roti Jala ini tak lama sangat berendam dalam air gula itu ..Selepas tuang tunggu seketika selepas itu angkat sama ada guna chop stick atau guna senduk dan toskan air gula.

6. Buat lagi sampai 3 kali atau 4 kali bergantung.. kemudian ketepikannya

Pisang goreng  

Kalau boleh carilah pisang lemak manis. Namun jika tidak ada, maka gunakanlah apa-apa jenis pisang asalkan rasa nya manis.

Caranya panaskan kuali dan masukkan minyak serta goreng pisang tersebut sebiji2 (tidak perlu belah atau potong tetapi kalau pisang berkenaan bukan pisang lemak manis dan saiz agak besar terpulanglah nak potong atau tidak). Kemudian goreng sampai agak gelap sikit warnanya.

Sos kastard

1 biji telor
400ml susu cair
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
Sedikit esen vanila
2 atau 3 sudu besar gula (saya buat tak isi banyak sangat gula kerana jala mas sudah mempunyai rasa manis dan pisang pun dah ada rasa manisnya) kira sos saya ni manis2 buah sahaja.

Cara Membuatnya :

Masukkan telor, susu cair, esen vanila, kacau sebati kemudian masukkan air dan daun pandan serta gula masak dengan api sederhana besar..mendidih tutup api dan sejukkan dalam peti ais

Hiasan

Buah prune dibuang biji

Buah ceri merah dan hijau dipotong 4

Gajus yang digoreng sekejap

Cara Membuat Hiasan :

1. Mula-mula di dalam bekas masukkan pisang goreng dulu

2. Letakkan atas pisang sehingga roti jala  menutup pisang

3. Letak buah prune, ceri merah dan hijau serta gajus

4. Curah sos kastard yang sejuk tadi dan ia sedia dihidangkan


*Sumber : sumber terbuka internet

*Mengapa dipanggil Puding Raja? Mungkin kerana warna kuning pada roti jala yang merupakan warna rasmi Raja/Sultan di Malaysia (a.k.a Tanah Melayu)


Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan