Resipi dodol ekspres


Resipi ini adalah untuk membuat dodol dalam kuantiti yang kecil dan untuk yang mempunyai periuk jenama Noxxa saja atau periuk yang mempunyai fungsi-fungsi yang sama.

Bahan-bahan :

1 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1 cawan air gula merah + 1 cawan gula pasir- masak dan tapis
( tunggu sejuk lps tu masukkn tepung dan Santan, kacau sebati, blender lagi bagus-halus)

Selepas itu 'steam' kan ia selama 5 minit saja. Tombol pusing kepada steam juga.

- Setelah siap , kacau dodol menggunakan senduk kayu sehingga pekat, melekat jadi dodol.


Sumber: Memasak kerja mudah

Related Posts:

  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan