Makanan pilihan orang bujang di bulan ramadhan

 

Assalamualaikum..., salam ramadhan al mubharak...

Bulan Ramadhan kini dah masuk ke pertengahan.  Pastinya kita sudah dapat membiasakan perut dengan jadual makan minum yang diet nya berlainan berbanding dengan bulan lain.

Bulan Ramadhan (puasa), selain dari penuh "barakah", juga adalah dianggap bulan yang mendatangkan lebih rezeki terutamanya berkaitan dengan makanan.  Di masjid atau di surau yang mengadakan solat tarawih kebiasaannya menghidangkan pelbagai juadah untuk dijamu pada jemaah selepas selesai menunaikan solat berkenaan.  Pada bulan ini, ramai yang membuat sedekah pada masjid dan surau bagi menzahirkan rasa kesyukuran kepada Allah SWT.

Bagi "orang bujang" pula, pastinya akan menjadi suatu kegembiraan kerana dapat peluang untuk "makan free" jika rajin ke surau atau masjid. Selain itu dapatlah juga "save" belanja untuk bulan ini. Namun ada juga yang memasak sendiri di rumah terutamanya ketika nak bersahur. Tetapi selalunya menu makanan untuk bersahur adalah "kitar semula" dari makanan ketika berbuka puasa dan makanan tersebut akan dipanaskan semula.


Antara makanan ringkas yang menjadi pilihan "orang bujang" ialah nuggets, jemput-jemput berperisa garam, pisang atau udang, mee segera, roti celup telur yang digoreng, roti bakar atau roti keping yang disapu jem, nasi goreng dan paling menjadi pilihan ialah saki baki makanan ketika berbuka puasa.

Namun apa pandangan anda apabila melihat resepi nasi goreng seperti pada gambar di bawah ini? :

 
Ada berani...?


**buah kurma digalakan ada dalam menu makanan kita di bulan puasa...

Related Posts:

  • Hukum Memakan Belangkas atau Telurnya   Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-93 yang bersidang pada 21 Februari 2011 telah membincangkan Hukum Memakan Daging/Isi Belangkas dan Telurnya. Muzakarah tela… Read More
  • Resepi apam balik keropok (rangup)   Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik, merupakan sejenis kuih tradisi Malaysia dan Singapura, sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yan… Read More
  • Resepi pulut panggang Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas bara dari arang. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa.  Campu… Read More
  • Resepi Kek Red Velvet (Bakar) Bahan-Bahan: Kek 160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink) 1/2 tsp Soda Bikarbonat 1 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar pewarna merah 2 Biji Telur 200g Gula Kaster 100g Minyak masak 125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis… Read More
  • Resepi Biskut Tutku (Turkey)   Biskut Tutku  (Tutku biscuit) Tutku adalah biskut tradisional negara Turkey berbentuk seperti roda yang menarik dengan inti coklat cair. Kanak-kanak pastinya sangat menyukainya. Dewasa sering mengidamkan bis… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan