Ikan lumba-lumba dan kucing yang saling sayang menyayang

 

Kucing ialah mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunan kucing liar Afrika.  Ia mungkin dijinakkan sekitar 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan haiwan perosak yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Manakala ikan lumba-lumba pula (bahasa Inggeris Porpoise) ialah sejenis cetacea kecil ( bahasa Latin dan digunakan untuk nama biologi bagi bermaksud "ikan paus") dalam keluarga Phocoenidae (sila rujuk wikipedia), mereka berkait dengan paus dan dolfin. Rupanya hampir serupa dengan dolfin. Perbezaan utama rupa ialah muncung lumba-lumba lebih pendek, dan lumba-lumba memiliki gigi leper manakala gigi dolfin berbentuk kon.

Namun menjadi sesuatu yang agak unik apabila haiwan darat dan haiwan laut ini bertemu dan bermesra seperti yang dipaparkan dalam video "youtube" di bawah.  Kemungkinan haiwan-haiwan ini berkongsi frekuensi otak yang sama lantas mereka dapat berkomunikasi dalam bahasa yang tidak diketahui oleh manusia...

 
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts