Pemakanan bayi sebelum berumur dua tahun

 

Anak adalah rezeki yang terbesar bagi pasangan suami isteri.  Ia adalah kurniaan Allah SWT yang paling bernilai dan merupakan suatu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dengan kesungguhan bagi memastikan anak itu membesar dengan baik dari segi rohani dan jasmani.

Semakin anak atau bayi membesar, semakin berminat bayi berkenaan mahu mencapai dan merasa makanan yang anda makan. Melihatkan perkembangan seperti ini, ada juga ibubapa semakin tidak sabar untuk memperkenalkan makanan yang baru kepada bayi mereka. 

Perlu diingat, tidak semua makanan sesuai untuk bayi anda kerana sistem penghadaman bayi anda belum mencapai tahap matang dan juga berkemungkinan mempunyai masalah alahan. Tercekik juga adalah antara petanda sesetengah makanan tidak sesuai dimakan oleh bayi. Amat penting untuk ibubapa tahu makanan yang perlu dielakkan mengikut usia bayi / anak berkenaan.

Berikut adalah panduan ringkas yang boleh diikuti oleh ibubapa yang mungkin merupakan kali pertama mempunyai "cahaya mata"...

Baru Lahir Hingga 4 atau Hingga 6 Bulan:-

Semua makanan pejal : Sistem penghadaman bayi belum dapat menghadam makanan pejal dengan sempurna.


4 Hingga 12 bulan :-

Garam, gula dan rempah-rempah yang pedas :
Sistem penghadaman bayi belum bersedia. Anda mungkin menghadapi masalah memberi anak anda makan makanan yang berkhasiat jika anak anda diperkenalkan dengan rasa manis gula terlalu awal.

Makanan Yang Telah Diproses:
Sup, sayur dan buah-buahan dalam tin mempunyai kandungan garam dan gula yang tinggi.

Putih Telur :
Bayi boleh makan kuning telur etapi anda perlu tunggu sehingga bayi berumur sekurang-kurangnya setahun untuk memberinya putih telur kerana risiko alahan putih telur adalah tinggi.

Buah-buahan Citrus:
Buah-buahan dan jus citrus seperti buah oren, lemon dan anggur boleh menyebabkan alahan terhadap bayi bawah setahun terutamanya jika terdapat sejarah alahan dalam keluarga. Buah-buahan citrus juga mengandungi asid yang tinggi dan boleh menyebabkan ruam yang pedih.

Madu : Walaupun madu sangat berkhasiat tetapi ia tidak sesuai untuk bayi berumur bawah setahun kerana boleh menyebabkan 'botulism' yang boleh membawa kepada maut

Kacang, Mentega Kacang : Selain daripada risiko alahan kepada kacang yang sangat tinggi, kacang juga boleh menyebabkan bayi tercekik terutamanya mentega kacang.

Susu Lembu, Susu Kambing, Susu Soya dan semua produk susu yang tidak dipasteur :
Teruskan dengan susu ibu atau susu formula sehingga bayi setahun. Bayi masih belum boleh menghadam protein dalam susu lembu dan kandungan mineral yang tinggi boleh merosakkan buah pinggang bayi. Ia juga tidak mempunyai semua khasiat yang bayi perlukan. Produk susu lain seperti yogurt dan keju boleh diambil hanya jika tiada sejarah alahan terhadap susu lembu dalam keluarga.

Makanan Laut :
Makanan laut terutamanya yang bercengkerang antara makanan yang mempunyai risiko alahan yang tinggi.
Minuman :
Air Kopi / Teh, Sebarang jenis minuman berkafein dan juga minuman berkarbonat.

Jus Buah Pekat :
Cairkan dahulu jus buah dengan nisbah jus:air adalah 1:10.

Gandum dan Produk Gandum :
Kebanyakan bayi boleh menerima gandum (dalam bijirin, roti atau biskut) di dalam diet mereka apabila umur mereka 6-8 bulan. Tetapi anda boleh tunggu sehingga umurnya setahun jika anda risau akan masalah alergi.

Lain-lain makanan yang mungkin bayi alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun.


12 bulan hingga 24 bulan :-

Susu Rendah Lemak : Bayi/kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan lemak dan kalori untuk pertumbuhan dan pembesaran. Selepas umurnya 2 tahun, anda boleh mula memberi susu rendah lemak jika anak anda terlebih berat. Berbincang dengan doktor anda seelok-eloknya.

Lain-lain makanan yang mungkin bayi alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun dan lihat perkembangannya.

Baru nak "belajau" buat keychain dari fabrik felt

   
Gambar di atas ni adalah keychain felt yang saya belum hiaskan 
dengan aksesori sampingan yang lain.

KEMASKINI | 9 Jun 2012
   
Telah ditambah aksesori iaitu tiga kuntum kecil bunga ros.

Inilah hobi baru saya sekarang iaitu membuat sendiri keychain dari fabrik "felt".  Orang lain dah lama buat benda ni, saya je yang baru ada masa dan kesungguhan untuk membuatnya, itupun setelah terangsang apabila melihatkan "kegebuan" dan "kecomelan" keychain-keychain yang dibuat dan ditunjukkan oleh akak-akak di dalam blog mereka. 

Untuk percubaan yang pertama kali ini, hasil jahitannya tidaklah cantik, maklumlah orang yang baru nak belajau. Setelah meminta nasihat sahabat-sahabat yang merupakan "tukang jahit", ditambah lagi dengan merujuk pada contoh-contoh di internet, saya mengerjakan "sebiji" keychain ini pada waktu malam (7 Jun 2012).

Secara ringkasnya "felt" adalah kain bukan tenunan yang dihasilkan melalui proses pemeluwapan dan tekanan serat bulu dari jenis-jenis benang yang tertentu.  Ia terdiri dari jenis yang kasar dan juga jenis yang sedikit lembut seperti baldu dan terdapat dalam pelbagai warna.

 
kain felt boleh didapati dalam pelbagai warna dan ia mudah dibentuk 
mengikut bentuk atau corak yang diminati.


**keychain dalam bentuk lain hasil dari tangan saya akan menyusul kemudian...

Perlawanan Persahabatan Bola Sepak : Singapura-Malaysia

 

KEPUTUSAN PENUH


SINGAPURA  2  -  2  MALAYSIA

minit : 44' - Azamudin Akil  (Malaysia)
minit : 60' - Safiq Rahim (Malaysia)
minit : 87'-  (Singapura)
minit : 93'-  (Singapura)


Perlawanan persahabatan kedua akan dilangsungkan pada 12 Jun 2012 di Stadium Shah Alam, Selangor.

Terlepas stesyen LRT, Ultraman gelabah

 

Pernahkah anda menaiki LRT ataupun Komuter dan apabila sampai di stesyen yang ditujui, anda tidak keluar lantaran terlelap. Apabila sedar pintu sudah ditutup ataupun sudah terlajak jauh dari destinasi asal?. 

Saya sendiri pernah beberapa kali mengalaminya sewaktu menyambung pelajaran di Kuala Lumpur iaitu di Institut Teknologi Tun Abdul Razak dan berulang alik dari rumah diTaman Indah Jaya, Petaling Jaya, Selangor. Semasa menaiki bas pun saya pernah, tapi nasib baiklah stesyen terakhir bas tu dekat dengan perumahan yang menempatkan rumah mak ayah saya.

Cuba anda lihat video di bawah ini.  Walaupun ia nampak "dibuat-buat" (bukan drama profesional), namun ia masih kelakar...

Nasi Goreng Kampung = sanggupkah menunggu 45 minit?


Perut sudah lapar, lantas kaki melangkah membawa badan dan anggota yang lain menuju ke kawasan deretan gerai makanan dan minuman, yang didirikan atas tapak bekas perhentian teksi, berhampiran Jalan Tun Ali, Melaka.  Boleh dikatakan kesemua gerai yang ada mempunyai pelanggan yang singgah untuk makan dan minum.  Kelihatan ramai pelajar dari UiTM cawangan Kampus Bandaraya juga turut berada di "food court" tersebut.

Kaki ini berhenti di salah sebuah gerai yang diyakini "selesa" untuk menikmati juadah pengalas perut.  Pesanan telah diambil, lalu lebih kurang lima minit kemudian gelas berisi teh o suam yang dipesan tiba.  Lantas tangan ini mencapai gelas berkenaan lalu menyuakan ke mulut aku yang sedang derita disebabkan batuk dan kegatalan tekak.  Rasa sedikit selesa.  Lalu menyambung penantian untuk menjamah nasi goreng kampung yang telah terlintas di benak semasa melintas jalan ke arah gerai ini.  5 minit, 10 minit, 25 minit makanan yang dinanti tidak kunjung tiba.  Dahi dan badan aku sudah menerbitkan butir-butir peluh yang memperlambangkan kejenuhan aku menunggu.  

Akhirnya penantian perut aku untuk diisi makanan akhirnya tamat apabila lebih kurang 45 minit kemudian pesanan dihantar ke meja dan kerusi yang aku duduk.  Teh o suam tadi sudah hilang suamnya dan tinggal sedikit, lalu aku membuat pesanan air suam sebagai galang ganti pada air teh o suam yang hampir kehabisan itu.  Nasib la hujan tak turun sepanjang penantian itu... Kawasan makan adalah di kawasan terbuka, tiada payung, yang ada hanyalah bumbung yang berhampiran dengan bahagian hadapan gerai yang tidak luas.

Pergh..... lama tu... dah tahu bila tiba keadaan tertentu pelanggan akan ramai, sediakanlah ruang masak yang mencukupi sekurang-kurangnya untuk tiga orang tukang masak bagi memastikan pesanan makanan cepat siap dan segera dapat dihantar ke meja pelanggan.  Untung dapat banyak, janganlah kedekut nak gajikan orang.  Kalau selalu macam ni, hilanglah pelanggan...  Sabar ku ada batasnya...

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan