Resipi aiskrim potong kacang merah


BAHAN A
✅200gm gula pasir (jika tak suka manis sangat boleh kurangkan)
✅3 sudu besar susu tepung (tak kisah jenama apa)
✅350ml air

BAHAN B
✅2 sudu besar tepung ubi
✅2 sudu besar tepung jagung
✅1 sudu besar tepung gandum
✅50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.

BAHAN C
✅80gm susu pekat (ikut tahap kemanisan yang anda suka)
✅500ml santan pekat atau susu cair 2 tin (pada resipi ini menggunapakai susu cair).
✅250gm kacang merah dalam tin di lecek (lagi banyak kacang lagi sedap apa-apa jenama tak kisah atau nak rebus kacang merah sendiri pun boleh)
✅sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap
✅ Daun Pandan untuk mewangikan adunan
✅ Paling penting jangan lupa letak garam secukup rasa bagi rasa lemak

Cara-cara
1. Guna kaedah "memukul/mengacau" supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim malaysia pun boleh.

4. Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.



🍓 Sumber dari Facebook 👉 Nur Atikah ➡https://www.facebook.com/GoGojeS.by.Ika

Related Posts:

  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More
  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan