Resipi Ayam Masak Merah




Bahan-bahan (untuk makan 5 orang)

1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang)
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Cara-cara penyediaan :

  • Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
  • Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tomato dan sos tomato. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
  • Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biar 2-3 minit.
  • Siap untuk dihidangkan.
  • Jika mahu kurangkan pedas, gunakan hanya sedikit cili kering dan boleh tambah 3 helai daun limau purut untuk aroma yang mengasyikkan.


Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan