Bersatu dalam Islam, bangsa akan lebih kukuh

Assalamualaikum...

Zaman bangsa Melayu untuk mengalah atas dasar menjaga hati pihak lain dah berlalu. Telah banyak tanah milik orang Melayu telah "dipindah milik" atas dasar "pembangunan". Orang Melayu terutamanya sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka telah rela berkongsi "tanah air" dengan bangsa asing, yang mana ketika ini telah menjadi rakyat Malaysia, tanpa ada sebarang syarat yang membebankan. Orang bukan Melayu diberi kebebasan untuk bergerak, berniaga dan lain-lain asalkan tidak merosakkan "tanah air"

Tetapi tika ini, masih ada orang bukan Melayu yang tidak mengingati jasa orang Melayu. Jika mereka duduk di negara asal mereka, pasti hidup merempat dan penuh kehinaan. Negara asal mereka sehingga kini masih berlakunya pembunuhan etnik,yang kaya bertambah kaya, yang miskin hidup merana. Tetapi di Malaysia ( asalnya "Tanah Melayu" ), walaupun miskin, masih lagi ada tempat berteduh, dapat makan minum, dapat pendidikan serta lain-lain bantuan dari pemimpin-pemimpin Melayu.

Terlalu banyak perkara orang Melayu sudah berkorban, berkongsi itu ini, masih lagi mahu mengatakan kerajaan ( pemimpin-pemimpin Melayu ) tidak adil? Bak kata pepatah : "beri betis nak paha..." lama-lama naik kepala.

Ini bukan tuduhan liar, ini adalah pengalaman saya. Dan yang paling terkini, orang bukan Melayu berkata kepada saya bahawa orang Melayu tidak boleh berjaya dalam perniagaan, orang Melayu kalau berniaga cepat lingkup. Orang bukan Melayu itu saya tengok tengah sakit, tunggu masa untuk "selamat", tapi masih lagi kutuk Melayu. Saya cuba membela bangsa saya sendiri, tapi faham-faham ajelah macam mana sikap "si lidah bercabang" ni... Kalau lebih-lebih nanti jadi kes lain pula.

Ingat, ingat dan ingat.... agama Islam yang membentuk nasib bangsa kita.  Janganlah adanya dari kalangan kita yang membentuk agama bagi keperluan kertas yang bertanda "X..."


"mohon ampun hanya pada Allah, sembah hanya padaNya... bukan pada manusia"
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts