Kali ini saya kongsikan resipi dan cara penyediaan makanan berasaskan labu. Ia juga turut menggunakan produk keluaran RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD.
A: 400 gm Labu Manis – rebus & lecek halus
B: 1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Ubi
1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Gula Pasir
1/2 cawan Santan
1/2 cawan Susu Cair
1 cawan Air
1/2 tsp Garam
Sedikit Pewarna Kuning
C: 1 sudu besar Minyak Masak
B: 1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Ubi
1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Gula Pasir
1/2 cawan Santan
1/2 cawan Susu Cair
1 cawan Air
1/2 tsp Garam
Sedikit Pewarna Kuning
C: 1 sudu besar Minyak Masak
Topping :
200 gm Daging Lembu Kisar Ramly
1 sudu besar Tasty Black Pepper Ramly
1/2 cawan Minyak Masak
1 sudu besar Sos Sotong
50 gm Udang Kering
1 pokok Daun Bawang
1 pokok Daun Sadri
2 biji Cili Merah
2 sudu besar Bawang Goreng
200 gm Daging Lembu Kisar Ramly
1 sudu besar Tasty Black Pepper Ramly
1/2 cawan Minyak Masak
1 sudu besar Sos Sotong
50 gm Udang Kering
1 pokok Daun Bawang
1 pokok Daun Sadri
2 biji Cili Merah
2 sudu besar Bawang Goreng
Cara Penyediaan :
1. Rebus labu manis sehingga lembut dan lecek dan ketepikan.
1. Rebus labu manis sehingga lembut dan lecek dan ketepikan.
2. Campur ke semua bahan B, sebatikan dan masukkan labu manis yang telah di lecek dan masukkan minyak masak. Gaul sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang bujur dan kukus selama 20 minit.
4. Untuk membuat topping, panaskan minyak dan goreng Daging Lembu Kisar Ramly dahulu. Masukkan Tasty Black Pepper Ramly dan sos sotong. Masak seketika dan tapis untuk membuang sedikit minyak dan sejukkan.
5. Tabur Daging Lembu Kisar Ramly bersama dengan udang kering, daun bawang , daun sadri , bawang goreng dan cili merah di atas talam labu tadi
6. Potong dan siap untuk dihidang.