Popia simpul merupakan antara makanan ringan yang agak popular di kalangan masyarakat Melayu dan mungkin juga di kalangan rakyat Malaysia yang lain. Ianya biasa di makan pada waktu-waktu minum petang dan tempahan popia simpul akan meningkat menjelang musim perayaan. Saya sendiri pernah menjual popia simpul di sekitar Jalan Hang Tuah, Melaka iaitu di kedai saya (walaupun saya berbisnes berasaskan komputer)
Bahan-bahannya:
1 paket kulit popia size 8" X 8" (50 keping) - Boleh dapat 1 kg popia simpul
Inti :
- 200 g udang kering, direndam
- 400 g kelapa parut
- 3 camb minyak
- 200 ml air } diambil air asam jawa
- 1 camt asam jawa}
- 1 camb ketumbar } disangai (goreng tanpa minyak)
- 2 camt jintan manis}dikisar halus
- 1 camt jintan putih }
- 1/2 camt serbuk kunyit
- 2-3 camb pes cili
- 1 helai daun kunyit, dikoyak
- garam, gula secukupnya
Bahan kisar :
- 1 labu bawang besar
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 cm lengkuas
- 1 btg serai
Cara membuat inti :
- Kisar atau tumbuk udang kering hingga hancur.
- Goreng kelapa tanpa minyak hingga keemasan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, rempah kisar, serbuk kunyit dan pes cili hingga wangi.
- Tuangkan air asam jawa, garam dan gula.
- Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan udang kering.
- Kacau tanpa henti hingga agak kering kemudian bubuh kelapa goreng.
- Kacau lagi hingga menjadi seperti serunding.
Cara membuat popia simpul :
- Kulit popia di bahagi kepada 8 bahagian.
- Ambil 1 bahagian kulit popia yang telah dipotong tadi dan ceraikan.
- Ambil 1 lapisan...letak inti dalam 1g kemudian gulung dan simpul.
- Buat sehingga semua kulit popia habis.