Rojak ialah variasi makanan tradisi yang mungkin mengandungi buah-buahan, sayur-sayuran mentah, mee kuning, tauhu dan daging, yang dicampur dengan kuah. Makanan ini mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia.
Kali ini akan dikongsikan resepi penyediaan rojak yang diberi nama "rojak utara tiga bebola"
Kuah Rojak :
1 sudu besar Rempah Kari Daging
1/2 cawan Cili Mesin
2 biji Bawang merah dimesin
2 cm Halia
10 biji Buah Kurma – rebus & mesin
1 cawan Air
5 keping Biskut Merry
1 sudu kecil Garam
2 sudu besar Gula
3 keping Asam keping
1 sudu besar Black Pepper
1 sudu besar Chili sos (sos dalam botol)
1/2 cawan Kacang Tanah – goreng & tumbuk
1 sudu besar Tepung Jagung – campur sedikit air
1 sudu besar Bijan – goreng tanpa minyak
Sayuran :
2 keping Tauhu - goreng
3 keping Tauhu Fucuk – goreng
1/2 batang Timun
1 biji Sengkuang
1 cawan Taugeh
10 biji Bebola Sotong – goreng
10 biji Bebola Ayam – goreng
10 biji Bebola Daging – goreng
Cara penyediaan :1. Tumis cili mesin, bawang merah dan halia. Masukkan rempah kari daging. Masak sehingga garing
2. Masukkan buah kurma yang dimesin, kacang tanah, biskut merry. Masukkan air
3. Masukkan Black Pepper dan Chili. Masak seketika
4. Masukkan bijan dan asam keping. Akhir sekali masukkan tepung jagung. Rasa garam dan gula. Masak seketika.
5. Goreng tauhu fucuk, celur taugeh dan potong semua sayuran,potong bebola sotong, bebola ayam, bebola daging dan atur dalam pinggan dan hidang bersama kuah rojak.