Takoyaki merupakan ringan dari negara Jepun berbentuk bebola yang berasaskan tepung gandum dan dimasak menggunakan kuali khas takoyaki.
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sb tepung jagung
1 1/2 cawan air
2 biji telur
Sedikit serbuk pati ayam
Sedikit garam
Campur semua bahan dan kacau sebati.
Bahan inti :
- Isi ayam, sotong, udang, sosej yg direbus (dipotong kecil²) terlebih dahulu
- Kobis dicincang halus
Daun bawang dihiris halus
Cara memasak :
- Panaskan kuali acuan takoyaki. Jika tiada, anda boleh juga gunakan acuan kuih cara.
- Masukkan adunan tepung ke dalam acuan hingga penuh semua permukaan.
- Letakkan inti dan sayur.
- Gunakan lidi satey untuk memusingkan takoyaki.
- Buatkan separuh bulat hingga garing dan pusingkan lagi hingga menjadi bulat sepenuhnya.
- Apabila sudah garing, keluarkannya dari acuan dan letak mayonese atau sos takoyaki dan taburkan serbuk kepingan ikan (bonito) yang boleh di dapati di Pasaraya Aeon (Jusco)
Kredit : Nor Juairiah Rashid