Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".
Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seperti serabai (kurang cantik, berlubang-lubang seperti muka orang berjerawat)
Bahan A (dikisar)
- 3/4 cwn nasi sejuk
- 1 cawan air
Bahan B
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan gula
- mauripan 1 sudu kecil
- 1 cwn air suam
- 1/2 cawan santan pekat
Cara Membuat :
- Campur semua bahan A dan B
- Perap selama 2 jam.
Cairan manis (dicicah dengan kuih)
Bahan-bahan :
- 1 keping gula melaka
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan
- secubit garam
- daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum
Cara membuat :
- Cairkn gula melaka dengan air menggunakan api yang kecil (perlahan).
- Masukan tepung gaul hingga sebati.
- Kemudian masuk bahan-bahan yang lain.
- Masak sampai mendidih.
Kredit resipi : Sulizawati Linn Hassan