Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat sendiri ikan pekasam. Boleh menjadi perusahaan dan perniagaan kecil-kecilan di rumah. Tak perlu modal duit yang besar atau kedai.
Untuk memasarkannya, terpulang pada idea anda sendiri. Anda boleh jual terus di Pasar Tani anjuran FAMA, pasar pagi atau pasar malam. Boleh juga letak di kedai makan atau kedai runcit yang hampir dengan kawasan tempat tinggal (ramai orang).
Bahan² :
- 1 kg ikan gelama atau lampam. Disiang dan dibersihkan.
- 200grm garam kasar.
- 30gram asam keping.
- 300gram beras (disangai dan dikisar). Sangai bermaksud goreng tanpa minyak.
Cara Membuat :
- Susun ikan dalam besen kecil, lalu taburkan garam bubuh asam keping.
- Susun ikan menjadi lapisan kedua.
- Tabur sekali lagi garam dan bubuh asam keping.
- Tutup dan biarkan tiga hari.
- Tengok ikan pd hari ke empat jika ikan sudah agak pejal dan berair, keluarkan ikan.
- Gaul ikan dengan beras sangai. Pindahkan ke balang.
- Taburkan 60 gram garam lagi. Tutupkan balang. Hari ke tujuh, insha Allah, pekasam sudah menjadi.