
Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram".
Bahan-bahan :

- 1 peket tepung beras (500grm)
- 400gram gula merah
- 230ml air
Cara membuat :
- Masak gula merah dengan air sampai mendidih sehingga gula hancur.
- Tuang (tapis) air gula yg masih panas itu ke dalam tepung.

- Gaul sebati, tutup bekas dan perap selama 6 jam ke atas.
- Uli semula tepung untuk pastikan tepung tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras (Kalau lembik tambah tepung sedikit sambil uli. Jika keras tambah air panas sedikit sambil uli)

- Sebelum nak mencanai, lapik plastik di tempat untuk mencanai, sapu minyak pada pemukaan plastik berkenaan dan peralatan yang lain supaya adunan tidak melekat serta memudahkan kerja.
- Kemudian anda boleh mula canai dan menekap acuan pada adunan.
- Goreng dalam minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Selepas itu, kecilkan sedikit api dan mulakan menggoreng.
- Masa yang diperlukan untuk menggoreng itu tidak lama. Apabila kuih sudah naik ke pemukaan minyak terus terbalikkan 2 atau 3 saat dan terus angkat.
- Anda perlu toskan minyak yang ada pada kuih yang telah siap dimasak itu.