Bahan-bahan :
-20gm tepung gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tepung kastard
-10gm tepung jagung
-1 biji telur
-1 senduk minyak masak
-1 sudu gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pewarna kuning
-letak warna pink
-perisa strawberry -gunakan jem strawberry & buah strawberry
Cara Pembuatannya :
- Masuk semua bahan ke dalam mangkuk. Sebatikan dengan whisk dan tapis..
-Jika pekat tambah sedikit air sedikit. Anda boleh juga menggunakan blander cumanya ia akan sedikit berbuih. Anda perlu hilangkan buih-buih itu dahulu bagi mengelakkan crepe akan berlubang.
-Ambil sesenduk kecil dan tuang adunan ke dalam kuali yang dipegang. Layangkan kuali agar adunan masak sekata menggunakan api yang kecil.
-Masak hingga kering dan anda tidak perlu terbalikan adunan itu semasa mengangkatnya.
Filling :
-150ml fresh cream diputar hingga kental
- guna whipping cream
- jem secukupnya
-letakkan fresh cream
Cara pembuatan :
-Letak jem dan buah strawberry dan letak lagi cream di atasnya.
-Lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
-Kemudian letak whipping cream & jem strawberry
-Letak strawberry yang dah dipotong, kemudian bubuh lagi cream. Pastikan krim di letak lebih supaya crepe akan nampakkembung bila dilipat.
-Lipat kemas dan simpan dlm peti ais...biar sejuk dan keras krim di dalamnya dulu sebelum dimakan.
*Dikongsi dari sumber capaian rakan di Facebook