Piza merupakan makanan segera yang sangat popular pada masa kini. Pizza bukan sahaja sangat popular di Amerika Syarikat dan Itali tetapi makanan ini sudah mula terkenal di negara Malaysia.
Malah, banyak restoran pizza yang tumbuh di negara Malaysia seperti Pizza Hut, Shakey`s Pizza, Domino Pizza, dan lain-lain lagi.
Di bawah, saya taipkan semula resipi yang dikongsi dari sahabat alam maya. Rasanya kebanyakkan makanan segera pada hari ini boleh dibuat sendiri di rumah. Mungkin rasanya berbeza dari makanan komersil tetapi sekurangnya dapat jimatkan kos jika anda mempunyai keluarga yang besar.
BAHAN DOH PIZZA :
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening
BAHAN UNTUK TOPPING :
1/2 tin sos speghetti Prego perisa traditional
1 tin besar sardin
1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
Sosej ayam secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder
CARA MEMASAK :
Untuk Doh :-
-Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam, kacau rata dan tunggu
berbuih.
-Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang
dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi
sedikit sambil gaulkan tepung hingga menjadi doh.
-Uli hingga lembut dan
masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin
dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) .
-Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam
bekas kemudian tutup dengan kitchen kain yang bersih dan biarkan 40
minit atau hingga naik sekali ganda.
-Bila doh dah naik cantik ,
tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian
doh ni bolehlah dicanai dalam anggaran setebal 0.5cm dan diletak atas tray pizza dan boleh gunakan jari untuk meleperkan doh.
-Tekan
menggunakan jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza.
-Cucuk pada seluruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu
180`C selama 10 ke 15 minit.
-Bila doh dah masak keluarkan dan biarkan seketika supaya sedikit sejuk.
- Campurkan semua ikan sardin bersama
bawang besar yang dicincang serta buah tomato yang juga dipotong
kecil-kecil . Hancur-hancurkan ikan sardin serta gaul mesra semua
bahan-bahan ni.
-Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la
ditaburkan ikan sardin , sosej dan last sekali taburkan cheese
monzarella serta cheedar.
-Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama
30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak
kekuningan.