Diriwayatkan
daripada Aisyah isteri Nabi r.a katanya: “Apabila ada keluarganya yang
meninggal dunia, para wanita berkumpul. Kemudian setelah mereka beredar
kecuali keluarga dan orang-orang tertentu, beliau menyuruh untuk memasak
seperiuk
bubur Talbinah (bubur tepung), kemudian dibuat pula Tharid (sejenis
makanan yang diperbuat dari campuran roti dan daging), lalu disiram
dengan bubur Talbinah tersebut, kemudian beliau berkata: Makanlah!
Sesungguhnya aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Bubur
Talbinah itu boleh menyegarkan hati orang yang sakit dan dapat
menghilangkan sebahagian dari kesedihan.” (Diriwayatkan oleh Muslin dan
Bukhairi)
Bubur Talbinah sebenarnya adalah bubur barli. Biji barli yang dimaksudkan ialah bukan biji barli mutiara yang seperti kita buat air barli tetapi biji barli yang masih belum dikisar. Masih fibernya melekat pada beras barli itu.
Bubur Talbinah sebenarnya adalah bubur barli. Biji barli yang dimaksudkan ialah bukan biji barli mutiara yang seperti kita buat air barli tetapi biji barli yang masih belum dikisar. Masih fibernya melekat pada beras barli itu.
Biasanya bubur ini diperbuat daripada biji barli yang
ditepungkan dan tepung itu dimasak dengan air atau susu dan madu tetapi
Ibn al-Qayim menerangkan “talbina” sebagai sup yang dicampur dengan
yogurt.
Cara Penyediaan :
1. Ambil dua sudu besar tepung Barli dan masukan ke dalam bekas 1 1/2 cawan air atau susu
Cara Penyediaan :
1. Ambil dua sudu besar tepung Barli dan masukan ke dalam bekas 1 1/2 cawan air atau susu
2. Masak 10-15 minit dengan api yang sederhana. Bila buburnya masak, maniskan
dengan satu sudu besar madu lebah asli.
Sedikit penerangan mengenai barli :
Barli atau
nama botaninya "Hordeum Vulgarie" dikatakan bijirin pertama yang telah
ditanam di timur tengah kira-kira 9000 tahun dan mungkin juga merupakan
bijirin terawal dan paling penting pada ketika itu. Isi rong atau
bijirin barli boleh dijadikan tepung, emping dan bran. Batangnya boleh
dijadikan kertas dan bahan pembinan manakala keseluruhan tanaman boleh
dijadiikan sebagai makanan haiwan ternakan.
Pokok
barli tergolong dalam keluarga Gramineae dan menyerupai pokok gandum
yang banyak ditanam di negara-negara Barat. Barli ditanam daripada
biji sehinggalah ia menjadi pokok yang tinnginya kira-kira satu meter.
Bijirin barli merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan
karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.
Terdapat dua jenis serat
pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan. Barli mempunyai
kedua-dua jenis serat ini dan merupakan sumber terbaik serat yang
mudah dilarut. Kajian klinikal di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat
melaporkan bahawa serat daripada barli efektif dalam merendahkan
kolesterol dalam darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli
adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.