Cendol ialah sejenis minuman pencuci mulut yang boleh dijumpai di negara-negara Asia Tenggara.
Di Malaysia, sesetengah pembuat cendol telah menghasilkan cendol selama tiga generasi sejak 1920-an sehingga sekarang, satu tempoh kurang lebih 97 tahun. Cendol sangat digemari masyarakat Malaysia kerana cuaca dan iklim negara Malaysia yang panas.
Bahan yang anda perlukan :
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 sudu air kapur makan/sireh
2 gelas air daun pandan.
1 besen air batu
Cara membuat :
1. Daun pandan dikisar dan airnya digunakan untuk membancuh kedua jenis tepong yang dicampur dengan air kapur.
2. Bancuhan itu dijerang atas api yang tidak terlalu besar, sentiasa dikacau sehingga likat.
3. Sediakan sebuah besen yang berisi air batu. Jika anda punya peralatan untuk membentuk cendul, gunakannya, kalau tidak memadai jika masukkan adunan yang dah pekat likat dan kental itu ke dalam plastik tahan panas, kemudiamnya gunting hujungnya dan picitkan ke dalam besen yang air batu tadi.
4. Selepas selesai, ianya boleh disimpan dalam peti sejuk dan digunakan berulang-berulang selagi masih ada.