Telur dadar merupakan antara jenis telur goreng yang terkenal dikalangan orang Malaysia. Ia adalah resepi yang ringkas, namun boleh dipelbagaikan mengikut selera dan kreativiti anda.
Bahan-bahan :
• 250g tauhu keras
• 2 tangkai daun bawang
• 1 tangkai daun ketumbar
• 100g lobak merah
• ½ sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
• 4 telur
• 60g MAGGI® Sambal Tumis
• ¼ cawan minyak masak
Cara penyediaan dan memasak
• Satukan tauhu putih yang telah dihancurkan bersama daun bawang, daun ketumbar, lobak merah yang telah dihiris.
• Masukkan MAGGI® Cukup Rasa.
• Masukkan telur dan MAGGI® Sambal Tumis. Gaul sebati.
• Panaskan minyak masak, goreng sehingga garing dan terbalikkan. Setelah garing, angkat dan sedia untuk dihidang.
Tip Buat Resepi Telur Dada
– Untuk tekstur yang ranggup, gunakan lebih sedikit bancuhan tepung jagung atau secubit gula atau garam dan dipukul lama sedikit.
– Untuk tekstur yang lembut, gunakan mentega atau marjerin atau susu segar selepas dipecah.