Masyarakat Jepun biasanya akan menikmati "Oden" ketika musim sejuk. Ia merupakan makanan tradisi yang terdiri daripada bahan-bahan seperti telur rebus, lobak daikon, konnyaku dan kek ikan yang diproses dan distew dalam sup soya dashi yang ringan.
Bahan-bahan adalah berbeza mengikut kawasan dan kediaman. Namun ia mungkin juga diubahsuai mengikut negara.
BAHAN
- Air secukupnya
- 2 perencah Asam pedas Adabi
- 2 perencah Tom Yam Adabi
- Garam dan perasa
- Sepeket steamboat mix
- 1 paket Sosej
- Maggi/mee hoon/mee/kueh teaw (pilihan masing2) * ikut pilihan selera masing-masing
- 2 perencah Asam pedas Adabi
- 2 perencah Tom Yam Adabi
- Garam dan perasa
- Sepeket steamboat mix
- 1 paket Sosej
- Maggi/mee hoon/mee/kueh teaw (pilihan masing2) * ikut pilihan selera masing-masing
CARA MASAK
- Masukkan air (ikut kadar yang sesuai agar tidak cair sangat dan tidak pekat sangat)
- Masukkan 2 paket pes asam pedas adabi & 2 paket pes tomyam Adabi
- Masukkan sedikit gula melaka dan garam
- Letakkan sedikit perasa
- Bila dah gelegak masukkan 1 paket mix steamboat dan 1 paket sosej
- Akhir sekali masukkan maggi/mee hoon/mee/kueh teaw (nak celur asing boleh kalau tak nak bagi kembang)
Siap untuk dimakan๐ก๐ข๐ข๐ก
kredit kepada : noor nadhirah mohd noor