Resipi Kari Cuttlefish


Bahan-bahannya :

● 1 kg (cuttlefish) sotong - dibersihkan dan dipotong (ikut suka)
● 5 ulas bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 inci halia - tumbuk
● 3 biji ubi kentang -belah 4
● 2 tangkai daun kari
● 2 s/b cili mesin
● 1 paket rempah kari ikan / sotong - bancuh dgn sdkt air
● Air asam jawa
● Santan secukupnya dr sebiji kelapa
● Sedikit minyak - untuk menumis
● Garam dan perasa secukupnya



Cara Penyediaan :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumbuk, daun kari, srbk kari dan cili mesin,masak hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan masak sebentar dan masukkan pula santan, masak hingga didih.
3. Masukkan pula sotong dan ubi kentang, garam dan perasa.
4. Masak hingga kentang empuk dan cukup segala rasa.
5.Angkat dan sedia dihidangkan.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan