Resipi Mochi Ice Cream

 

Resipi Mudah Buat Ais Krim Mochi.


Bahan-bahan mochi :

50gram tepung pulut

100gram gula pasir

100ml air

1 sudu besar pewarna kesukaan *optional

Tepung jagung secukupnya


Bahan inti :

Apa-apa jenis perisa ais krim kesukaan anda


Cara membuat

1. Bulatkan ais krim menggunakan scoop khas untuk ais krim mengikut berapa banyak yang anda mahu. Kemudian ais krim tadi di simpan semula dalam peti sejuk beku.

2. Satukan tepung pulut, gula, air dan pewarna. Kemudian kukuskan sehingga teksturnya berubah likat berkilat.

3. Taburkan tepung di atas dulang dan sedikit di atas adunan mochi tadi supaya penggelek tidak melekat ke atasnya. Gelek sehingga rata.

4. Masukkan adunan mochi yang sudah digelek ke dalam mangkuk. Lapik mangkuk dengan plastik untuk memudahkan mochi dikeluarkan.

5. Masukkan ais krim yang disejuk beku tadi ke dalam mochi dan sejukkan selama 30 minit.

6. Lebih enak dinikmati sementara masih sejuk.


Kredit : MakanLena

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan