Resipi Mudah Buat Ais Krim Mochi.
Bahan-bahan mochi :
50gram tepung pulut
100gram gula pasir
100ml air
1 sudu besar pewarna kesukaan *optional
Tepung jagung secukupnya
Bahan inti :
Apa-apa jenis perisa ais krim kesukaan anda
Cara membuat :
1. Bulatkan ais krim menggunakan scoop khas untuk ais krim mengikut berapa banyak yang anda mahu. Kemudian ais krim tadi di simpan semula dalam peti sejuk beku.
2. Satukan tepung pulut, gula, air dan pewarna. Kemudian kukuskan sehingga teksturnya berubah likat berkilat.
3. Taburkan tepung di atas dulang dan sedikit di atas adunan mochi tadi supaya penggelek tidak melekat ke atasnya. Gelek sehingga rata.
4. Masukkan adunan mochi yang sudah digelek ke dalam mangkuk. Lapik mangkuk dengan plastik untuk memudahkan mochi dikeluarkan.
5. Masukkan ais krim yang disejuk beku tadi ke dalam mochi dan sejukkan selama 30 minit.
6. Lebih enak dinikmati sementara masih sejuk.
Kredit : MakanLena