Bahan-bahan untuk 1 ekor ayam
Bahan A (dikisar) :
- Bawang besar : 2 biji (sederhana)
- Bawang putih : 5 - 6 ulas
- Halia : besar ibu jari
Bahan B :
- Serbuk kunyit
- Daun kari : 2 - 3 tangkai
- Kicap manis : 1/2 cawan
- Cili blend : ikut pedas ( 2 senduk nasi)
- Asam keping : 2 keping besar
- Santan : 100ml
- Minyak untuk tumis
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan :
1. Gaul ayam dengan kunit dan garam. Goreng setengah masak dan ketepikan
2. Panaskan minyak
3. Tumis bawang besar , bawang putih dan halia sampai naik bau
4. Masukkan cili blend
5. Tumis sampai pecah minyak
6. Masukan kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat
7. Masukkan daun kari
8. Tumis sekejap, masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Masukkan asam keping
10. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk
11. Masukkan santan dan gaul perlahan-lahan
12. Biarkan mendidih dan boleh dihidangkan
13. Jika kelihatan kering, masukkan air sedikit
Kredit : Junnaina Husin Chua melalui #MAHN