Resipi Ayam Masak Palembang


Bahan-bahan untuk 1 ekor ayam

Bahan A (dikisar) :

- Bawang besar : 2 biji (sederhana)
- Bawang putih : 5 - 6 ulas
- Halia : besar ibu jari

Bahan B :

- Serbuk kunyit
- Daun kari : 2 - 3 tangkai
- Kicap manis : 1/2 cawan
- Cili blend : ikut pedas ( 2 senduk nasi)
- Asam keping : 2 keping besar
- Santan : 100ml
- Minyak untuk tumis
- Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan :

1. Gaul ayam dengan kunit dan garam. Goreng setengah masak dan ketepikan

2. Panaskan minyak

3. Tumis bawang besar , bawang putih dan halia sampai naik bau

4. Masukkan cili blend

5. Tumis sampai pecah minyak

6. Masukan kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat

7. Masukkan daun kari

8. Tumis sekejap, masukkan garam dan gula secukup rasa

9. Masukkan asam keping

10. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk

11. Masukkan santan dan gaul perlahan-lahan

12. Biarkan mendidih dan boleh dihidangkan

13. Jika kelihatan kering, masukkan air sedikit



Kredit : Junnaina Husin Chua melalui #MAHN

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan