Bahan bahan :
- 500 gram mee kuning
- 100 gram isi sotong& udang - potong kecil
- 2 biji telur - pukul rata
- 1 biji buah tomato - potong kasar
- 3-4 ulas bawang putih - diketuk
- 1 ulas bawang merah - hiris halus
- 1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar kicap pekat
- Garam
- 1 sudu besar gula - letak 1/2 sudu
- Minyak
Bahan tabur :
- 1 biji cili merah - hiris
- Daun bawang
- Limau nipis
- Bawang goreng
Cara cara memasak :
Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Masuk isi ayam dan kacau sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan semangkuk air untuk memasak ayam.
Masukkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan buah tomato serta gula. Masukkan sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati.
Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.
Mee sedia dihidangkan dengan limau nipis, daun bawang dan cili merah hiris serta bawang goreng.
Kredit pada : Azie Kitchen