Bahan A:
1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
4 biji buah tomato (dipotong dadu)
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
100 gm daun pudina (dipotong kasar)
100 gm daun ketumbar
1 liter air
1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
4 sb. minyak sapi
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
garam secukup rasa
1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)
Bahan B:- (untuk tumis)
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 cm halia (dihiris halus)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 bj. buah pelaga
daun kari
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
- Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
- Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
- Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
- Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
- Hidangkan nasi dengan taburan gajus dan makan bersama daging prun dan acar.